Radio 2

Kortrijk pakt uit met uniek cultuurabonnement: "Voor 15 euro per maand kan je onbeperkt naar bijna al onze voorstellingen en films"

CUBO: zo heet het unieke abonnement voor CUltuurBOuwers in Kortrijk. Voor 15 euro per maand heb je vanaf september toegang tot bijna het volledige podium- en filmaanbod van Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA (Budascoop).  “Het is een experimenteel model maar het werkt!”, zegt Alexander Ververken, directeur van Schouwburg Kortrijk.

Alexander Ververken en Kristof Jonckheere (directeur kunstencentrum Buda) sloegen de handen in mekaar om het unieke experiment te lanceren. “Het is een innovatief abonnement dat je kan vergelijken met Spotify of Netflix. Voor een maandelijks bedrag van 15 euro heb je toegang tot het podium- en filmaanbod van beide cultuurhuizen. Maar een deel van de opbrengst, zo’n 10% gaat naar een Durffonds waarmee we lokale creatieve ideeën ondersteunen”, zegt Ververken. 

Voor de culturele veelvraat én voor de meerwaarderzoeker

Duizend abonnementen moeten er verkocht worden om het model rendabel te maken, maar het mogen er best meer zijn. “Iedereen kan zo’n CUBO kopen, je hoeft niet van Kortrijk te zijn. Om zoveel mogelijk cultuur op te snuiven of om af en toe een iets te proberen. In beide gevallen blijft het een voordelig abonnement. Maar het is wel persoonlijk, je kan het niet doorgeven en je zou best op voorhand je zitje reserveren. We gaan er sowieso mee door, ook al vinden we maar 10 CUBO’s. Het is een experiment dat we zeker 2 jaar laten lopen.” 

DNA van Kortrijkse cultuurhuizen

“Mensen zo veel mogelijk van cultuur laten proeven zit in het DNA van de 2 organisaties”, zegt Kristof Jonckheere die met zijn kunstencentrum maar wat graag de experimentele toer op gaat. “Als je snel kan rekenen dan weet je dat je er zeker goedkoper uitkomt wanneer je maandelijks 1 of 2 keer gebruik maakt van het CUBO-abonnement. En een CUBO Duo-abonnement is ook mogelijk: 30 euro per maand en je kan 2 aansluitende zitjes reserveren.”

Stapsteen naar Culturele Hoofdstad van Europa 2030

Als het CUBO-model aanslaat, dan is dat een goede zaak voor Kortrijk. Het is de derde keer kort na mekaar dat de stad positief in het nieuws komt op cultureel vlak. De triënnale Paradise, Feest van het Boek en nu CUBO dat sowieso uniek is in Vlaanderen. “Maar als het een succes wordt en navolging krijgt in het cultuurwereldje, dan is dat een belangrijke stap in het traject dat we doorlopen om de titel binnen te halen van Culturele Hoofdstad van Europa in 2030”, zegt schepen van cultuur Axel Ronse (N-VA). Meer info op de websites van Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA. 

Meest gelezen