IKWV

Kustredders waarschuwen dat veel kinderen onvoldoende kunnen zwemmen: "De zee is geen zwembad"

Na de zwemexperts waarschuwen nu ook de kustredders dat veel kinderen in het voorbije coronajaar onvoldoende hebben leren zwemmen. Maar volgens kustredders gaat de zwemkwaliteit van de kinderen al langer achteruit. "Als je met je kind naar zee gaat, dan ga je best mee het water in", vertelt An Beun van kustreddingsdienst. 

Na de zwemexperts waarschuwt nu ook de kustreddingsdienst dat kinderen minder goed kunnen zwemmen. Door het voorbije coronajaar konden kinderen niet voldoende leren zwemmen. Maar de kustredders zien dat de zwemkwaliteit van kinderen de laatste jaren al sterk achteruit gaat. 

Dat heeft volgens An Beun van de kustreddingsdienst te maken met het feit dat er minder zwembaden zijn en dat scholen onvoldoende zwemlessen aanbieden. "We zien dat kinderen op latere leeftijd, wanneer ze 10 of 11 jaar zijn nog niet goed kunnen zwemmen. Sommige kunnen privé zwemlessen volgen, maar veel kinderen zijn afhankelijk van de zwemlessen op school. En we zien dat het niveau daar toch een stuk lager ligt."

Redders meer aandacht voor kinderen

Omdat kinderen over het algemeen minder goed kunnen zwemmen, vraagt de kustreddingsdienst deze zomer extra aandacht van redders en omstaanders voor kinderen in zee. "Zelfs voor kinderen die kunnen zwemmen, kan het gevaarlijk zijn. Zwemmen in de zee is door de stromingen veel moeilijker dan zwemmen in een zwembad. We raden de ouders aan wanneer zij met hun kind naar zee gaan om ook mee het water in te gaan", vertelt Beun van de kustreddingsdienst.  

In elke kustgemeente is er er nu al 1 reddingspost open. Vanaf donderdag gaan alle reddingsposten open. 

Meest gelezen