Radio 2

Leuven geeft subsidies aan koffiebars voor herbruikbare bekers: "Jaarlijks 4 miljoen weggegooid"

Vanaf 1 juli kunnen koffiebars in Leuven die meeneemkoffie verkopen, herbruikbare bekers meegeven. Die neemt de stad Leuven voor haar rekening. Op die manier wil het bestuur de enorme afvalberg van wegwerpbekers verminderen. Zo zouden er jaarlijks naar schatting 4 miljoen bekers gebruikt worden. Bij koffiebar Noir in de Naamsestraat maken ze al langer gebruik van zulke bekers. 

De stad Leuven trekt voor de herbruikbare bekers 21.000 euro uit, met een maximumbedrag van 750 euro per horecazaak. Die moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zoals minstens één soort warme drank verkopen om mee te geven, maximum 50 werknemers in dienst hebben, én een jaaromzet van niet meer dan 10 miljoen euro. Grote ketens zoals Starbucks en Panos, vallen dus sowieso uit de boot.

Klanten zullen vanaf dan nog maar één beker meekrijgen en die elke keer moeten meenemen voor koffie, thee of een andere warme meeneemdrank. Al kan je met diezelfde beker bij alle deelnemende horecazaken terecht. 

15.000 bekers per week

Bij koffiebar Noir werken ze al langer met herbruikbare bekers. Eigenaar Kris van Guyse: "Wij hadden het idee al een paar jaar geleden en zijn heel blij. We hebben de test gedaan, en wekelijks verspilt Leuven zo'n 15.000 bekers. Elke beker uitgespaard is een goeie zaak."

Jaarlijks zouden er in Leuven 4 miljoen bekers gebruikt worden. Dat aantal zou door de herbruikbare bekers een pak minder kunnen zijn. 

Start-up Quppa zorgt voor de herbruikbare bekers in Leuven
Quppa

Meest gelezen