Marcel Gnauk via Pixabay

Meer openbare wc’s nodig in Brussel: “Amper één per 11.000 inwoners”

Het Brusselse Gewest heeft dringend meer openbare toiletten nodig. Dat zegt de vzw Straatverplegers die zich ontfermt over daklozen. Voor 1,2 miljoen Brusselaars zijn in totaal 175 openbare wc’s. Dat is veel te weinig, zeggen ze. De verplegers roepen daarom op om dringend werk te maken van een “toiletplan”.

Eén openbare wc per 170 inwoners. Oftewel 11.000 publieke wc’s voor 1.2 miljoen Brusselaars. Dat is de trieste balans van het aantal openbare toiletten in het Brusselse Gewest. Bovendien zijn van die 175 toiletten amper 60 gratis. En kunnen vrouwen in slechts 60% van die wc’s terecht. Een groot probleem, zegt de vzw Straatverplegers maar ook onderzoekers van de Franstalige universiteit ULB. Ze roepen het Brusselse Gewest daarom op om een toiletplan uit te werken.

Dringende boodschap

In zo’n toiletplan zouden niet alleen meer openbare wc’s moeten komen, maar ze zouden ook een stuk netter moeten zijn. Een groot probleem vandaag. Mogelijke oplossingen zijn, makkelijk te onderhouden droge toiletten, of zelfreinigende wc’s. Ook moeten de toiletten langer open zijn. Nu is maar 40% 24 uur per dag toegankelijk. Heel wat werk op de plank wat de publieke wc’s betreft in Brussel. En dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen. Omdat zoveel spelers betrokken zijn bij de organisatie van meer gratis toiletten. Voor wc’s in parken is Leefmilieu Brussel verantwoordelijk, in stations is dat weer de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB of NMBS. Daarom de dringende boodschap om de koppen bij elkaar te steken, klinkt het bij de Straatverplegers.  

Meest gelezen