Radio 2

3 nieuwe bizons geboren in 1 maand tijd in Bellewaerde Park: "Geen idee hoeveel namen we nog kunnen verzinnen met IP"

In Bellewaerde Park is afgelopen weekend de kleine Europese bizon Iphara geboren. Zij is 1 van de 3 Europese bizons, die tussen eind mei en eind juni in Bellewaerde geboren zijn. De Europese bizon of Wisent is het grootste zoogdier van Europa en een bedreigde diersoort. Daarom helpt Bellewaerde mee aan een internationaal kweekprogramma. 

Dit weekend beviel mama Estepa, na een draagtijd van ongeveer 9 maanden, van het laatste vrouwelijke kalfje in Bellewaerde Park. De bevalling verliep normaal en mama Estepa verzorgde het jong onmiddellijk. De kleine bizon kreeg de naam Iphara. In de afgelopen maand zijn er in totaal 3 Europese bizons geboren in Bellewaerde Park: 1 mannelijk en 2 vrouwelijke kalfjes. De bezoekers van het Bellewaerde Park kunnen de pasgeboren kalfjes nu al zien in hun verblijf. 

Omdat de bizon een bedreigde diersoort is, helpt Bellewaerde mee aan een kweekprogramma. Daar werd volgens Filip van Dorpe, woordvoerder van Bellewaerde, beslist dat de naam van alle Europese bizons die in Bellewaerde geboren worden, moet beginnen met "IP". "Het is een leuke en originele manier om te tonen dat de dieren van Ieper zijn. Maar het zal moeilijk worden om nog namen te vinden die beginnen met "IP". Ik weet niet hoe lang we die traditie kunnen volhouden", lacht woordvoerder Van Dorpe. 

(Lees verder onder de foto) 

Radio 2

Bedreigde diersoort

Dankzij het kweekprogramma werden er wereldwijd al 4.400 Europese bizons weer in de wilde natuur gelaten. In 2016 werden 3 Europese bizons uit Bellewaerde Park vrijgelaten in Roemenië en nog eentje in 2019 in Azerbeidzjan. Het herintroduceringsproject, waarbij Europese bizons terug vrij in de natuur worden gelaten, is belangrijk zodat hun soort blijft bestaan. "Over een aantal jaar zullen ook Iphara en de 2 andere jonge Europese bizons van Bellewaerde Park vrijgelaten worden in het wild", vertelt van Dorpe. 

Meest gelezen