Foto: Belga

"Nieuwe stap naar meer betaalbare kinderopvang": bijna 1.900 extra plaatsen mogen met inkomenstarief werken

De Vlaamse overheid heeft 1.894 extra plaatsen toegekend in kinderopvangcentra waar ouders voortaan kunnen betalen volgens hun inkomen. Zo vallen nu bijna 8 op 10 kinderopvangplaatsen in Vlaanderen onder een dergelijk, meer betaalbaar inkomenstarief.

In kinderopvangcentra over heel Vlaanderen vallen voortaan 1.894 extra plaatsen onder het zogenaamde inkomenstarief, waarbij ouders een prijs betalen voor de opvang van hun spruit naargelang de omvang van hun inkomen. Dat laat Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten. "Vlaanderen zet zo opnieuw een belangrijke stap naar een meer betaalbare en toegankelijke kinderopvang van baby’s en peuters", klinkt het in een persbericht.

Om dat mogelijk te maken, had de Vlaamse overheid deze regeerperiode 27 miljoen euro vrijgemaakt. Vanaf februari konden organisatoren voor kinderopvang daarvoor een aanvraag indienen. Nu zijn dus al 1.894 plaatsen toegewezen, waarvan 369 plaatsen in Antwerpen, 248 in Brussel (3 plaatsen niet toegekend), 137 in Gent en 1.140 in 131 andere steden en gemeenten.

Niet meteen beschikbaar

Door de extra toewijzing zijn nu al 75.063 plaatsen in Vlaanderen inkomensgerelateerd, 78 procent van de totale opvangcapaciteit. De andere plaatsen werken met een vrije prijs. 

Niet alle inkomensgerelateerde plaatsen zullen meteen beschikbaar zijn. Sommige kunnen al van start gaan vanaf 1 september 2021. Andere zullen, gespreid in de tijd (tot en met 2024), pas later opstarten, bijvoorbeeld omdat de infrastructuur of het budget pas dan beschikbaar is.

Dit najaar zullen trouwens nog meer plaatsen worden toegewezen, na een herkansingsoproep.

Meest gelezen