Foto uit archief

Kleiduifclub uit Zelzate verliest vergunning: 350 schutters moeten andere locatie zoeken om te trainen

Een 45-jarige kleiduifclub uit Zelzate verliest zijn vergunning omdat het oefenterrein van de club niet in een recreatiegebied ligt. Meer dan 350 kleiduifschutters moeten nu een andere locatie zoeken om hun sport te beoefenen. "We gaan in beroep tegen deze beslissing", zegt voorzitter Steven De Craene.

Een kleiduifschietclub uit Zelzate met 350 leden dreigt te verdwijnen. Dat komt omdat de club geen vergunning meer krijgt van de gemeente. Het domein moet in recreatiegebied liggen en dat is niet het geval, want het terrein werd een aantal jaar geleden door Vlaanderen ingekleurd als groengebied. De club bestaat nochtans al 45 jaar en had altijd de nodige vergunningen. "Dit is sowieso nog niet het einde van onze club. We gaan beroep aantekenen tegen deze beslissing", zegt voorzitter Steven De Craene. 

We hopen om toch nog een vergunning te krijgen voor deze locatie

Steven De Craene, voorzitter van de Zelzaatse schietclub

De club is al actief sinds 1976 en denkt nog niet aan stoppen. "Men zegt dat ze ons vergeten zijn bij het inkleuren van die zones, maar dat vinden we vreemd want vroeger kregen we wel altijd een vergunning", vertelt de voorzitter. "Veranderen van locatie is trouwens geen optie. We hopen om toch nog een vergunning te krijgen voor deze locatie."

Toch steun van de gemeente?

De gemeente hoopt dat Vlaanderen het hen wel mogelijk maakt om te blijven bestaan. "We kunnen niet anders beslissen want de hogere overheid laat zulke activiteiten enkel maar toe in een recreatiegebied", zegt schepen voor Sport, Luc Van Waesberghe (Vooruit). "Ik zal bij de bevoegde minister aandringen om een spoedprocedure op te starten zodat deze zone alsnog kan wijzigen naar een recreatiezone waar deze schietactiviteiten kunnen plaatsvinden."

Er zijn nog maar 5 clubs voor kleiduifschieten in België, en verschillende daarvan liggen in Wallonië. Die van Zelzate is de enige in West- en Oost-Vlaanderen.  In afwachting van de vergunning moeten de leden van Zelzate al een jaar lang ver rijden om hun sport nog te kunnen beoefenen. "Leden zijn nu eigenlijk verplicht om al naar Antwerpen te rijden om nog te kunnen schieten", klinkt het nog bij De Craene.

Er liggen nog tonnen stukgeschoten resten van kleiduif op het terrein
kasto80

Meest gelezen