SpaceX-topman Elon Musk krijgt voor 50ste verjaardag toilet op Mars cadeau

Elon Musk, oprichter van automerk Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, heeft voor zijn 50ste verjaardag een origineel cadeau gekregen: een toilet op Mars. Het geschenk is een initiatief van de Belgische vzw Stop Darmkanker, die het belang van vroegtijdige opsporing van darmkanker onder de aandacht wil brengen. 

Elon Musk is vandaag 50 jaar geworden. Hij heeft daarmee de leeftijd bereikt waarop het aangeraden is om regelmatig de stoelgang te laten controleren op sporen van darmkanker. De vzw Stop Darmkanker wil Musk alvast helpen. Ze heeft op de planeet Mars, waar Musk met SpaceX naartoe wil, een stukje grond gekocht dat groot genoeg is om er een toilet op te plaatsen. Zo kan hij er later, als hij er verblijft, zijn stoelgang laten testen.

Stop Darmkanker heeft Elon Musk via Twitter op de hoogte gebracht van het geschenk. Musk ontvangt ook nog een eigendomscertificaat voor het stukje grond op Mars en enkele stoelgangtesten. Die zijn vergezeld van een brief, waarin de vzw hem nog vele "(licht)jaren" toewenst. De vzw  hoopt dat Musk de boodschap om zich op darmkanker te laten testen mee zal helpen verspreiden. 

Ons geschenk is bedoeld als ludieke actie, maar darmkanker is zeker niet om mee te lachen

Dr. Luc Colemont, vzw Stop Darmkanker

"Ons geschenk is bedoeld als ludieke actie, maar darmkanker is zeker niet om mee te lachen", zegt dr. Luc Colemont van Stop Darmkanker. "In ons land sterven elke dag 10 mensen aan darmkanker. Dat is in een moderne welvaartsstaat onaanvaardbaar."

Regelmatige screening vanaf 50 jaar

Darmkanker opsporen gebeurt via een stoelgangonderzoek, waarbij wordt nagegaan of er in de ontlasting bloed aanwezig is. De aanwezigheid van bloed kan wijzen op een poliep of gezwel in de darm. Verder onderzoek (via een coloscopie) is dan aangewezen om de precieze oorzaak te achterhalen.

Een kleine, onschuldige poliep kan in 8 tot 10 jaar uitgroeien tot een kwaadaardig gezwel (darmkanker). Daarom is vroegtijdige opsporing zo belangrijk: als er snel gestart kan worden met een behandeling is er meer dan 90% kans op genezing. 

Meest gelezen