AFP or licensors

Verschillende coronaclusters in Australië: "Grote zorgen in het hele land want gaat om besmettelijke delta-variant"

Australië vecht dezer dagen met de grote middelen tegen verschillende coronaclusters, met onder andere een lockdown van twee weken in Sydney en omgeving. Experten beschrijven het als "de meest gevaarlijke fase sinds het begin van de coronapandemie". "Omdat het om de zeer besmettelijke delta-variant gaat, is het hier het voorbije weekend heel snel gegaan", getuigt onze correspondent Eveline Masco vanuit Perth in "De ochtend".

Beluister hier het gesprek in "De ochtend" en/of lees verder:

AFP or licensors

"Zoals altijd is het begonnen met een besmetting die vanuit het buitenland is binnengeglipt, ondanks de strenge hotelquarantaine", vertelt onze correspondente Eveline Masco. Deze keer zijn de nieuwe gevallen terug te leiden tot een chauffeur uit Sydney die besmet is geraakt toen hij internationale reizigers had opgepikt aan de luchthaven. "Intussen is die cluster uitgegroeid tot 110 besmettingen. Een groot deel van Sydney en omgeving, in totaal zo'n vijf miljoen mensen, zitten nu twee weken in lockdown. Zo'n lockdown is geleden van Kerstmis en valt nu samen met de schoolvakantie, wat het voor veel mensen onprettig maakt."

Net omdat het om de zeer besmettelijke delta-variant gaat, is het allemaal erg snel gegaan. De besmettingen blijken ook al verspreid te zijn over het hele land. Zo zijn er in West-Australië al twee nieuwe besmettingen die gelinkt zijn aan Sydney. "Een dame die uit Sydney kwam, heeft het virus meegebracht naar hier", vertelt Masco. "Die dame heeft heel licht contact gehad met een andere vrouw en dat was genoeg om die delta-variant over te dragen." In West-Australië moet iedereen sinds gisterenmiddag weer een mondmasker op.

En ook op meer dan 2.500 kilometer van Sydney werden nieuwe besmettingen vastgesteld - al is het niet zeker of die aan de chauffeur gelinkt zijn. "In Darwin is er een mijnsite waar werknemers vanuit het hele land werken in een soort van roostersysteem waarbij ze twee weken werken en dan een week thuis zijn. Op die mijnsite zijn een paar gevallen vastgesteld en intussen hebben al zo'n 900 mensen die site verlaten, in zowat alle richtingen. Net omdat het om de delta-variant gaat, heeft men grote zorgen in zowat het hele land."

Ook andere plaatsen blijven intussen niet achter in het nemen van maatregelen: zo is ook in Zuid-Australië de mondmaskerplicht weer van kracht, al zijn er daar nog geen nieuwe gevallen. Ook in de hoofdstad Canberra dragen ze voor het eerst sinds het begin van de pandemie weer mondmaskers. "Meer dan tienduizend mensen zitten er ook in quarantaine omdat ze in Sydney zijn geweest."

Duurt nog tot eind april 2022 om iedereen te vaccineren

Correspondent Eveline Masco

En hoewel Australië het dankzij een strenge aanpak al heel goed heeft gedaan tijdens deze coronapandemie - zo zijn er in het hele land maar 910 mensen overleden -, zijn de vaccinatiecijfers een enorme tegenvaller. "We zitten ver achter op schema: in februari zijn we gestart en het plan was toen om iedereen volledig gevaccineerd te hebben tegen oktober. Maar we zitten nu nog maar op 3 procent. Aan dit tempo duurt het nog zeker tot eind april 2022." Al wordt de piek in het aantal nieuwe besmettingen, nu wel gebruikt om mensen aan te moedigen tot vaccinatie. 

Hoe komt het dat de vaccinatiecampagne in Australië zo stroef loopt?

Australië is dus een succesverhaal wat het inperken van het aantal besmettingen betreft, maar niet wat de vaccinatiecampagne betreft. Volgens BBC ligt dat aan een tekort aan leveringen, maar evengoed aan een slecht beleid

Wat de leveringen betreft, is Australië vooral afhankelijk van AstraZeneca en in de tweede plaats van Pfizer. Maar begin maart hield de EU een transport van 250.000 doses richting Australië tegen, en ook de binnenlandse productie van vaccins viel tegen. 

Daarbij kwam dan nog de berichtgeving over bloedklonters als mogelijke bijwerking bij het AstraZeneca-vaccin, waarop ook Australië een leeftijdsgrens invoerde. Wie onder 60 is,  moet in Australië een Pfizer-vaccin krijgen. 

Door de berichtgeving over AstraZeneca, zijn veel Australiërs ook nog eens gaan twijfelen over het nut van een vaccin.

Meest gelezen