LianeM

Grond afgegraven om asbestverspreiding te voorkomen in Turnhout: "Dan zal alle gevaar geweken zijn" 

Een gespecialiseerde firma graaft vandaag een stuk grond af in de buurt van een afgebrande garagebox in de Zandstraat. Bij die brand kwam asbest vrij uit de dakplaten. Het bedrijf ruimde zaterdag al de beschadigde resten van de garagebox op. Het afgraven van de grond is een laatste maatregel om te voorkomen dat het asbest zich verder zou verspreiden. 

De brandweer in Turnhout werd zaterdagochtend, kort na zes uur, opgeroepen voor een brand in enkele garageboxen in de Zandstraat. Ze had het vuur snel onder controle en er vielen geen gewonden. Uit een onderzoek bleek wel dat er asbest was vrijgekomen uit de dakplaten. De hulpverleners besloten daarop om de uitgebrande garage en de beschadigde dakbedekking af te dekken met een zeil.  Buurtbewoners werd gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden en groenten uit moestuintjes goed af te spoelen.

Vervolgens schakelden ze externe hulp in, legt burgemeester Paul Van Miert (N-VA) uit. "Onze brandweermensen en noodplanningsambtenaren waren snel ter plaatse. Zij hebben direct besloten om een bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in asbestopruiming. Zaterdagavond was zo goed als alles al opgeruimd." Als laatste maatregel zal nu een klein stuk grond achteraan  in de straat afgegraven worden om alle risico op asbestverspreiding weg te nemen. 

Meest gelezen