Vakantie aan zee? Ga ook dit jaar niet onvoorbereid, want niet overal gelden zelfde regels

De coronaversoepelingen zorgen ervoor dat er weer meer mag komende zomer, ook aan zee. Maar niet in alle gemeenten gelden dezelfde regels. Daarom raadt toerismebedrijf Westtoer van de provincie West-Vlaanderen iedereen aan om goed voorbereid naar de kust te gaan. Alle informatie staat per kustgemeente op www.dekust.be. En daar kunt u nu ook zien hoe druk het is op de treinen naar zee.

De kust zal ook dit jaar een belangrijke vakantiebestemming zijn en er wordt al flink geboekt. De hotels noteerden deze maand meer dan twee keer zoveel boekingen voor juli en augustus in vergelijking met juni vorig jaar. Ook de verhuur boert goed. Eind mei was er daar een stijging van 9% voor de zomermaanden in vergelijking met hetzelfde moment in 2020. En het zijn vooral Belgen (Vlamingen én Walen) die boeken. Het aandeel van de buitenlandse toeristen blijft een pak lager dan voor de coronacrisis.

Alexander Dumarey

Hoe vol zitten de treinen? Check het voor u vertrekt

Een druktebarometer voor de kustgemeenten zelf, die was er al, en die blijft ook dit jaar beschikbaar. Maar nieuw is wel dat u voor u een dagje naar zee vertrekt in real time kunt checken hoe vol de treinen naar de kust zitten, en dat per bestemming.

(lees verder onder de foto en het interview)

bron: dekust.be

Bekijk hier meer uitleg over de drukte op de treinen:

Videospeler inladen...

Wie gehoopt had op éénduidige regels voor alle kustgemeenten, is eraan voor de moeite. Ook dit jaar kunnen van De Panne tot Knokke-Heist  andere regels gelden. Het gaat dan over al dan niet moeten reserveren voor een plekje op bepaalde stranden. In Oostende bijvoorbeeld zal dat op sommige plaatsen opnieuw moeten op drukke dagen. Voor het mondmasker gelden de algemene (federale) regels sowieso overal: als het té druk is en u kunt geen anderhalve meter afstand houden, dan moet het op. Kustgemeenten kunnen dan zelf nog andere extra regels opleggen, die vindt u per gemeente op dekust.be.

De burgemeesters en schepenen in de 10 kustgemeenten vinden het overigens niet raar dat niet overal dezelfde regels gelden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen