AZ Jan Palfijn

Vroedvrouwen Jan Palfijnziekenhuis Gent haken EK-mutsjes voor prematuurtjes: "Onze kleine heldjes supporteren mee"

Enkele vroedvrouwen van het Jan Palfijnziekenhuis in Gent hebben Rode Duivel-mutsjes gemaakt voor de baby'tjes die op de afdeling neonatologie liggen. Het zijn gehaakte mutsjes in de Belgische driekleur met horentjes op. "We wilden iets ludieks doen om de ouders een hart onder de riem te steken," zegt vroedvrouw Antoinette De Schipper. 

"Terwijl de Red Devils scoren, worden bij ons kleine helden geboren. Als het EK 2042 er zal zijn, komen de sterspelers uit Jan Palfijn." Dit staat te lezen op de verpakking van de mini-mutsjes voor de premature baby'tjes op de afdeling neonatologie in het Gentse Jan Palfijnziekenhuis. Twee vroedvrouwen haken de tricolore mutsjes. Leuk detail: de mutsjes hebben ook mini-duivelsoortjes. "Allemaal voor onze allerkleinste supportertjes," lacht vroedvrouw Antoinette De Schipper. Samen met haar collega-vroedvrouw Sylvie de Poorter zorgt ze dat hun kleinste patiëntjes ook EK-proof zijn. 

Beluister het interview hieronder en/of lees verder.

AZ Jan Palfijn

Hart onder de riem voor de ouders

Antoinette en Sylvie maken de mutsjes in de eerste plaats om de ouders een hart onder de riem te steken: "Voor de ouders is het eenzaam om hun kindje in de couveuse achter te laten. Het is emotioneel voor hen, en alles loopt eigenlijk anders dan ze gedacht hadden," leggen ze uit. "Nu de Belgen het goed deden, wilden wij zorgen dat er ook iets leuks was voor hen." Sylvie vult aan: "Wij zelf waren in de ban van de EK-gekte en dachten 'laten we onze kleine heldjes maar mee supporteren'". 

Lees verder onder de foto.

De twee vroedvrouwen zijn niet aan hun proefstuk toe. "Met moederdag, vaderdag en kerstmis zorgen we altijd voor een geschenkje, we hebben eerder al haakwerkjes gemaakt" legt Sylvie uit. "En met nieuwjaar maken we een nieuwjaarsbriefje." Momenteel hebben ze een 6-tal EK-mutsjes gemaakt. 

"Toen we het idee hadden, lagen er niet zoveel baby'tjes op de afdeling." Nu de Rode Duivels doorstoten naar de kwartfinale, komen er misschien wel mutsjes bij. Antoinette, die Nederlandse is, had nog het idee om eventueel oranje mutsjes te maken: "Al weet ik niet of ik dat erdoor zou krijgen," lacht ze. Maar dat idee kan ze nu gewoon opbergen, want dat was natuurlijk in het geval de Nederlanders door waren en de Belgen niet.

kasto80

Meest gelezen