Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

VS voert luchtaanvallen uit op pro-Iraanse milities in Irak en Syrië

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben stellingen bestookt van sjiitische milities in Irak en Syrië die door Iran worden gesteund. Het was een vergeldingsactie voor aanvallen met drones op Amerikaanse bases in Irak, zegt het Pentagon. Het Iraakse leger heeft opvallend scherp gereageerd en noemt die luchtaanvallen een "inbreuk op de soevereiniteit".

Voor de tweede keer sinds zijn aantreden heeft de Amerikaanse president Joe Biden luchtaanvallen laten uitvoeren op pro-Iraanse milities. Op beelden hierzonder zijn gevechtsvliegtuigen te zien die bases en wapenopslagplaatsen bestoken op  twee plaatsen in Syrië en één in Irak. 

Videospeler inladen...

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft geen gegevens vrijgegeven over het aantal slachtoffers. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn zeker vijf militieleden gedood en verschillende anderen gewond geraakt. 

President Biden is duidelijk geweest dat hij zal optreden om het Amerikaanse personeel te beschermen
Amerikaans ministerie van Defensie

Volgens het Pentagon gaat het om defensieve vergeldingsmaatregelen. Die hebben de bedoeling om af te schrikken. Amerikaanse soldaten in Irak zijn de voorbije maanden tientallen keren aangevallen met drones. Dat is een relatief nieuwe techniek waarbij vooral konvooien worden geviseerd. Iran zelf heeft altijd ontkend dat het iets met die aanvallen te maken had.

In februari voerde de VS ook al een luchtbombardement uit tegen stellingen in Syrië, in de buurt van de Iraakse grens. Ook dat was toen een vergeldingsactie voor een raketaanval in Irak waarbij 1 burger omkwam en enkele soldaten gewond raakten. De Amerikanen hebben nog 2.500 militairen in Irak. Ze vechten daar in een coalitie tegen de jihadistische terreurorganisatie IS.  

Maar ook de spanning met Iran is groot. De Verenigde Staten hebben het land economische sancties opgelegd omdat ze vermoeden dat het land aan een atoomwapen werkt. Daarom heeft de vorige president Trump zijn land eenzijdig teruggetrokken uit het akkoord van Wenen over het kernprogramma van Iran. Verschillende landen proberen de nieuwe president Biden ervan te overtuigen om het akkoord opnieuw te onderschrijven. 

Irak heeft opvallend scherp gereageerd op de Amerikaanse luchtaanvallen. Een woordvoerder van het Iraakse leger sprak over "een inbreuk op de soevereiniteit van Irak". Het is uitzonderlijk dat Irak zo sterk reageert op Amerikaanse aanvallen in het land. 

Meest gelezen