PROV.OVL

Zwemachterstand door corona bij kinderen, wachtlijsten zwemlessen groeien: "Verdubbeling in provinciale zwemschool Puyenbroeck"

Zwemexperts waarschuwen dat veel kinderen het voorbije schooljaar onvoldoende hebben kunnen leren zwemmen. Door corona moesten de zwembaden enkele keren sluiten en werden veel zwemlessen geannuleerd. "Ik heb moeten kiezen tussen m'n leerlingen, sommigen klassen hebben zelfs geen zwemlessen gehad," zegt zwemleerkracht Eddy De Baerdemaker van basisschool De Vuurtoren in Drongen.

Het is het afgelopen schooljaar niet evident geweest om leerlingen te leren zwemmen tijdens de zwemlessen op school. In de eerste plaats omdat er amper lessen konden gegeven worden. "Ik ging altijd met 2 klassen, maar dat is meestal teruggevallen tot 1 klas," legt meester Eddy uit. "Ik heb keuzes moeten maken en daardoor is het 6de leerjaar helemaal niet geweest. Het 4de leerjaar is één keer kunnen gaan, maar dat is echt niets."

Ik heb keuzes moeten maken, waardoor het zesde leerjaar helemaal niet gaan zwemmen is

Eddy De Baerdemacker, zwemleerkracht De Vuurtoren Drongen

Door het weinig aantal lessen, missen de kinderen herhaling. Iets wat net heel belangrijk is om het zwemmen onder de knie te krijgen. "Het is het tweede schooljaar op rij," zucht De Baerdemacker. "Nu zitten we met een grote achterstand. Het is afwachten of dat gaandeweg zal opgelost geraken."

Van 150 naar 350

De zwemleerkracht uit Drongen raadde ouders aan om hun kinderen privé zwemles te laten volgen: "Maar dat is niet voor iedereen makkelijk. En zelfs ook niet mogelijk." Bovendien zijn privélessen tegenwoordig problematisch omdat de wachtlijsten lang zijn. In de provinciale zwemschool Puyenbroeck kunnen ze ervan meespreken. "De wachtlijst is aangegroeid van 150 naar 350 kinderen, meer dan een verdubbeling dus", zegt zwemlerares Christel Samoy. Ze maakt zich grote zorgen: "Als de kinderen nu op vakantie gaan, hebben ze zelfs geen basis om op terug te vallen." 

Beluister hieronder het gesprek met zwemleerkracht Eddy en lees daarna verder

PROV.OVL

De leeftijd van startende zwemmertjes schuift 1,5 à 2 jaar op

Christel Samoy, zwemlerares provinciale zwemschool Puyenbroeck

Een gevolg van de groeiende wachtlijst is de leeftijd. Doordat de wachtlijsten langer worden, schuift de leeftijd van de beginnende zwemmertjes met 1,5 tot 2 jaar op. "Kinderen starten normaal op 4,5 à 5 jaar met watergewenning. Nu doen ze dat dus veel later. Op zich gaat dat proces wel sneller op oudere leeftijd, maar ze moeten wel eerst plaats vinden om die lessen watergewenning te kunnen volgen."

Privélessen

Privélessen zouden een oplossing kunnen bieden, maar dan bots je al snel op een zwemwatertekort (nvdr te weinig plaats in het zwembad waar veilig kan geoefend worden), legt Samoy uit: "Het oefenen gebeurt meestal in de 'kantbaan' van het zwembad. Die is dus het meest gegeerd." 

Dat de zwembaden tot 2 keer dicht moesten, heeft er bovendien voor gezorgd dat kinderen misschien wel hebben leren zwemmen, maar het niet konden blijven oefenen: "Hoe jonger ze zijn, hoe sneller ze vergeten wat ze geleerd hebben," besluit Christel Samoy.

kasto80

Meest gelezen