Rechter moet niet vervangen worden in zaak-Sanda Dia, maar verdediging kan nog in cassatie gaan

In de rechtszaak rond de overleden student Sanda Dia moet de voorzitter van de raadkamer niet worden vervangen. Dat heeft het hof van beroep in Antwerpen beslist. Maar de advocaat van de verdediging, die een wrakingsverzoek tegen de rechter had ingediend, heeft nog 15 dagen de tijd om in cassatie te gaan tegen de uitspraak.

De raadkamer van de rechtbank in Hasselt zou normaal gezien drie weken geleden al beslissen wie van de achttien leden van de voormalige studentenclub Reuzegom voor de rechter moet verschijnen voor het doopritueel dat 2,5 jaar geleden dodelijk afliep voor student Sanda Dia.

Maar nog voor die zitting begon diende advocaat Joris Van Cauter, die een van de Reuzegommers verdedigt, een wrakingsverzoek in tegen de voorzitster van die raadkamer. Volgens Van Cauter had de rechter zich vooringenomen getoond in haar communicatie, omdat ze voor de zitting niet naar alle advocaten hetzelfde had gestuurd.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het wrakingsverzoek werd vorige week vrijdag behandeld bij het hof van beroep in Antwerpen en dat heeft nu beslist dat het wrakingsverzoek niet gegrond is. Lees: de rechter in Hasselt moet niet vervangen worden en mag de zaak dus blijven behandelen.

Advocaat Van Cauter heeft vanaf morgen wel nog 15 dagen de tijd om naar het Hof van Cassatie te stappen om het arrest aan te vechten. Dat Hof gaat niet over de inhoud van de zaak, maar oordeelt wel of de procedure correct is verlopen. 

Van Cauter was vanmiddag nog niet op de hoogte gebracht van het arrest en wil het eerst kunnen lezen alvorens hij wil reageren. Of hij al dan niet in cassatie gaat,  kan hij dus nog niet zeggen.

Bekijk hier de korte reactie van meester Van Cauter en lees eronder verder voor meer uitleg:

Videospeler inladen...

Sven Mary, de advocaat van de familie van Sanda Dia, is zich er terdege van bewust dat er nog cassatieberoep mogelijk is.  Hoe het ook zij: hij verwacht dat het proces pas in september kan beginnen.

Bekijk hier de reactie van Sven Mary en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Motivering

Waarom werd het wrakingsverzoek nu ongegrond bevonden? “De advocaat vond dat de rechter partijdig was, vooringenomen en al op voorhand een beslissing had genomen”, legt Jo Daenen, persmagistraat van het hof van beroep van Antwerpen, uit. 

Maar, zo motiveert Daenen, “het hof heeft duidelijk gesteld dat er uit de inhoud van de brief die naar de partijen is vertrokken geenszins kan afgeleid worden dat er vooringenomenheid of partijdigheid van die betreffende rechter was.”

In een schriftelijke motivering legt het hof uit dat advocaat Van Cauter onvoldoende bewijs heeft geleverd waaruit kan worden afgeleid dat de rechter niet meer in staat zou zijn om de zaak te beslechten.

Raadkamer uitgesteld

Normaal gezien zou de raadkamer in Hasselt vandaag opnieuw bijeenkomen om te beslissen wie van de achttien Reuzegommers voor de rechter moet verschijnen.  

Maar de zitting is opnieuw uitgesteld, tot dinsdag 20 juli, omdat het dossier op dit moment in Antwerpen ligt.

Waar ging het ook alweer over? Bekijk hier een overzicht van de zaak-Sanda Dia in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen