Ook dit jaar groot enthousiasme voor zomerscholen in West-Vlaanderen

Heel wat leerlingen hebben door corona leerachterstand opgelopen. Om hen klaar te stomen voor het nieuwe schooljaar, openen opnieuw heel wat scholen tijdens de zomervakantie hun deuren. De inschrijvingen lopen vlot. In West-Vlaamse scholen zullen meer dan 700 kinderen naar zo'n zomerschool gaan.

"Ouders en leerkrachten zijn na dit grillige coronajaar wat onzeker over de evolutie van sommige kinderen", vertelt directeur Koen Dierynck van de Roeselaarse basisschool De Brug. Op zijn school kunnen deze zomer 45 kinderen terecht in een zomerklasje, waar ze via een traject op maat worden klaargestoomd voor het nieuwe schooljaar. 

In de provincie West-Vlaanderen staat de teller momenteel op 15 zomerscholen, verdeeld over 12 gemeenten. Daar zullen deze zomer meer dan 700 (vaak kwetsbare) kinderen en jongeren terecht kunnen.

Steviger in hun schoenen

Vorig jaar volgden in heel Vlaanderen 7.500 kinderen zo'n zomerschool. Dit jaar verwacht de Vlaamse regering liefst 11.000 deelnemers. De regering heeft daar 10 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Koen Dierynck juicht dat toe: "We hebben vorig jaar gemerkt dat die zomerschool een grote impact heeft. De leerlingen die eraan hadden deelgenomen, stonden bij de start van het nieuwe schooljaar veel steviger in hun schoenen." 

Theater en circustechnieken

De zomerklassen draaien niet uitsluitend om leerstof vergaren. De leerlingen krijgen er ook culturele en sportieve activiteiten voorgeschoteld. "'s Ochtends krijgen ze intens les door hun eigen klasleerkracht. Daarna wordt die leerstof verder ingeoefend. In de namiddag gaan we hen dan activiteiten aanbieden waar ze anders misschien niet mee in contact zouden komen. Zo gaan ze een theaterstuk bekijken, dansen, sporten, een bosspel spelen of circustechnieken aanleren. Zo hopen we dat ze hun talenten ook echt kunnen ontwikkelen."

Meest gelezen