Zweedse premier Stefan Löfven dient ontslag in, parlementsvoorzitter moet nieuwe coalitie zoeken

In Zweden heeft premier Stefan Löfven ontslag genomen. Hij is er niet in geslaagd om voldoende steun te krijgen in het parlement voor zijn minderheidsregering. Vorige week had hij een vertrouwensstemming verloren.

Vorige week had de minderheidsregering van premier Löfven een vertrouwensstemming in het parlement verloren. Het was de eerste keer in Zweden dat zoiets gebeurde. 

De  sociaaldemocratische premier Stefan Löfven had tot vandaag de tijd gekregen om opnieuw steun in het parlement te zoeken, maar dat is dus niet gelukt. Hij heeft daarop zijn ontslag ingediend, maar zal wel het land blijven leiden tot er een nieuwe regering is. 

Het is nu aan parlementsvoorzitter Andreas Norlén om een nieuwe regering te vormen. Wellicht zal hij bij de sociaaldemocraten van Löfven als eerste aankloppen, want dat is nog altijd de grootste partij in het land. Als ook de parlementsvoorzitter niet slaagt in zijn opdracht, komen er vervroegde verkiezingen, maar zo ver is het dus nog niet.

Huurwetgeving deed regering vallen

Löfven leidde een minderheidsregering van de sociaaldemocraten en de groenen met gedoogsteun van een grote linkse partij. Die laatste trok vorige week haar steun in nadat de regering de wet op de huurtarieven had willen wijzigen. 

De regering wou dat eigenaars van nieuwe huurappartementen voortaan marktprijzen zouden kunnen vragen voor de huur. Volgens de linkse partij liet Löfven zo de huurders in de kou staan. De voorbije jaren sleurde Löfven zijn regering door de ene na de andere crisis, maar dit keer dus niet.

De politiek in Zweden zit in feite al sinds de verkiezingen van 2018 vast. Er is een groot links en een groot rechts blok die elkaar in evenwicht houden en de sleutel ligt bij de radicaal-rechtse Zweden Democraten, maar niemand wil met die partij samenwerken. Op 11 september 2022 zijn er hoe dan ook verkiezingen in Zweden.

Meest gelezen