Staatssecretaris Mahdi houdt voet bij stuk: "Als je hongerstakers regulariseert, doen 2.000, 20.000 mensen hetzelfde"

In Brussel hebben vier hongerstakers hun mond dichtgenaaid. Ze behoren tot een groep van meer dan 400 mensen zonder papieren, die al een maand lang niet eet. De hongerstakers eisen een collectieve regularisatie, maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is onvermurwbaar. PS en Ecolo vragen intussen oplossingen. 

Op 23 mei ging de hongerstaking in de Brusselse Begijnhofkerk en de campussen van VUB en ULB van start. Nu, bijna 40 dagen later, is de actie van de meer dan 400 mensen zonder papieren nog steeds aan de gang. De hoop? Een collectieve regularisatie afdwingen. 

Ons duidingsprogramma "Terzake" ging vandaag kijken bij de hongerstakers. Bekijk hier de reportage en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) was vanaf dag één duidelijk en hield vanavond in "Terzake" voet bij stuk: er komt geen regularisatie voor de hongerstakers. 

"Er zijn 150.000 mensen - zegt men - die hier onwettig verblijven. En de 200 personen die beslissen om niet meer te eten, die zouden dan individueel geregulariseerd moeten worden. Wat krijg je dan? Een week later 200, 2.000, 20.000 mensen die net hetzelfde doen. Dat is niet de manier hoe je het moet aanpakken", zegt Mahdi.   

Bekijk hier het volledige gesprek met de staatssecretaris in "Terzake" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Maar de Franstalige regeringspartijen PS en Ecolo hebben de voorbije dagen toch expliciet opgeroepen om een oplossing te zoeken. Zo wordt onder andere gesuggereerd om een onafhankelijke commissie op te richten die regularisaties behandelt, net als het opstellen van duidelijke criteria.  

De zusterpartij van PS, Vooruit, blijft Mahdi steunen. "Van een collectieve regularisatie kan absoluut geen sprake zijn", zegt Kamerlid en migratiespecalist Ben Segers in "De Ochtend" op Radio 1. "We hebben al veel procedures voor asiel, gezinshereniging, arbeidsmigratie, enzoverder. De regularisatie blijft een uitzonderingsprocedure en is een gunst, geen recht."

Een huidige, belangrijke richtlijn om geregulariseerd te kunnen worden, is het zich bevinden in een prangende humanitaire situatie. En dat is rechtvaardig benadrukt Segers, "want het is een flexibel begrip en dat is nodig omdat het vaak gaat om heel uiteenlopende situaties".

Regularisatie blijft een uitzonderingsprocedure en is een gunst, geen recht

Kamerlid en migratiespecalist Ben Segers (Vooruit)

Segers wijst er ook op dat mensen zonder papieren wel degelijk kansen hebben om op een positieve wijze een regularisatieprocedure te doorlopen. "Bij het aantreden van de vorige regering waren er 1.000 regularisaties per jaar. Dat is onder de toenmalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verdrievoudigd tot 3.300. Het erkenningspercentage is gestegen tot 60 procent."

Enkel nog drinken via rietje

Duidelijk is alleszins dat de gezondheidstoestand van de hongerstakers er drastisch op achteruit gaat. "Er komen nu enkele heel precaire dagen aan en wij zijn als artsen erg ongerust", zegt dokter Rita Van Obberghen, die de hongerstakers volgt.

Om hun actie kracht bij te zetten, hebben vier jonge mannen nu ook hun mond dichtgenaaid. Ze kunnen enkel nog via een rietje drinken. "Met naald en draad hebben ze zelf hun lippen aan elkaar genaaid. Dat is deels symbolisch om te zeggen: "wij hebben hier niets te zeggen". Maar ze willen zo ook bewijzen dat ze echt niets eten."

Beluister hieronder de gesprekken met arts Rita Van Obberghen en kamerlid Ben Segers (Vooruit) in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen