Meer dan 6.200 gevallen van dierenmishandeling vorig jaar: "Controles sterk opvoeren"

Het aantal meldingen van dierenmishandeling of dierenverwaarlozing heeft vorig jaar een record bereikt: 6.204, een derde meer dan 5 jaar geleden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vindt het cijfer veronrustend. Hij wil het aantal controles op dierenwelzijn verder opvoeren.

Dat er zoveel meldingen zijn, wijst er volgens de minister op dat Vlamingen alerter reageren op dierenmishandeling, en gevallen sneller aangeven. Als gevolg daarvan is het aantal controles op dierenwelzijn de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen: van 2.862 in 2016 naar 6.097 in 2020 (+ 113%).   

De controleurs hebben in dezelfde periode ook almaar meer dieren in beslag moeten laten nemen. Waar er in 2016 nog 2.435 dieren bij hun baasjes werden weggehaald, was dat aantal in 2020 opgelopen tot 4.109 (+ 69%). 

Ik denk dat Vlamingen inzien dat dierenmishandeling echt serieus genomen wordt

Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn N-VA

Om het aantal controles nog op te voeren, is minister Weyts van  plan de dienst Dierenwelzijn uit te breiden. Er komen dit jaar 11 medewerkers bij, waardoor de dienst voortaan 42 controleurs de baan kan opsturen.

"In 2014 is dierenwelzijn een Vlaamse bevoegdheid geworden", licht minister Weyts toe. "Sindsdien hebben we stap voor stap werk gemaakt van een kordaat beleid. De verdere uitbreiding van de dienst Dierenwelzijn is er een logisch gevolg van."

Meest gelezen