In Gent rijden sinds 2019 al deze niet-elektrische deelfietsen rond.

Elektrische deelfietsen verbinden 33 gemeenten in regio Antwerpen: "Ongezien op deze schaal"

Vanaf volgend jaar zullen alle belangrijke mobiliteitsknooppunten in de Antwerpse regio uitgerust zijn met elektrische deelfietsen. Die zullen op belangrijke overstapplaatsen zoals Park and Rides en treinstations ter beschikking staan. "Dit is een primeur voor ons land", zegt mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA).

Vanaf de lente van 2022 zullen de deelfietsen te zien zijn in het straatbeeld van de gemeenten van de Vervoerregio Antwerpen en enkele aangrenzende Wase gemeenten. In een eerste fase zullen 1.650 elektrische deelfietsen ingezet worden in ruim 30 gemeenten, goed voor meer dan 1 miljoen inwoners. "Er is zeker nog potentieel voor een systeem van deelfietsen", zegt Koen Kennis, schepen en voorzitter van de Vervoerregio Antwerpen. "In de regio tussen Sint-Niklaas en Wuustwezel kunnen we dit systeem van elektrische deelfietsen aanbieden waardoor ook de iets langere woon-werkafstand haalbaar wordt met een duurzaam vervoermiddel."

Dankzij dit systeem zullen alle belangrijke mobiliteitsknooppunten in de regio Antwerpen, zoals Park and Rides en treinstations, uitgerust worden met elektrische deelfietsen. De uitbating van het nieuwe deelfietsnetwerk is toegewezen aan een bedrijf dat een gelijkaardig project beheert in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het project wordt deels gefinancierd door de tolopbrengsten van de Liefkenshoektunnel.  Eén ritje met de deelfiets zal drie euro kosten, 40 ritten per maand zullen 72 euro kosten.

Het deelfietsproject bestaat ook al in Gent en Kortrijk.

Meest gelezen