Quarantaine in Australië zonder uitzondering: "Afscheid nemen van stervende moeder via videoverbinding"

Australië zit al sinds het begin bovenop de pandemie. In totaal zijn er gedurende de hele covidcrisis maar 910 doden gevallen en al maanden zijn er bijna geen lokale besmettingen. Een besmettingscluster met de deltavariant schrikt het land nu op. De maatregelen zijn aangescherpt, maar die waren al heel streng. Dat heeft James Turbitt, een Australiër die in België woont, aan den lijve ondervonden.

Op 17 juni krijgt James Turbitt, een Australiër die in België woont, bericht van zijn zus: het gaat heel slecht met de gezondheid van zijn moeder. Ze moet worden geopereerd. James is afkomstig uit Perth, in het westen van Australië, maar hij kan niet snel genoeg een vlucht boeken met die bestemming.

Hij beslist daarom om naar Melbourne, helemaal aan de andere kant van het land, te vliegen. "Ik hoopte dat ik van daaruit naar Perth zou kunnen reizen, en een uitzondering zou kunnen krijgen op de quarantaine, omdat mijn moeder op intensieve zorg lag, maar die uitzondering kreeg ik niet", zegt James.

De buitengrenzen van Australië zijn al gesloten sinds maart 2020. Alle reizigers die naar Australië komen, dus ook Australiërs die in het buitenland wonen, moeten bij aankomst twee weken in quarantaine, die moeten ze in een hotel doorbrengen. Je kan een vrijstelling van die quarantaine aanvragen, maar dat is niet simpel.

Ik kreeg te horen dat mijn moeder nog 6 tot 12 uur te leven had, maar kreeg geen quarantainevrijstelling

"Ik vroeg eerst een vrijstelling aan in Victoria (de staat waarin Melbourne ligt, nvdr.), maar daar kreeg ik te horen dat als ik die zou krijgen, ik dan zelf een vliegtuig moest inhuren om naar West-Australië (de staat waarin Perth ligt, nvdr.) te vliegen. Dat kost 50.000 dollar. Daarna hoorde ik dat ik sowieso niet zou binnen mogen in West-Australië."

"Een aantal dagen later kreeg ik te horen dat mijn moeder nog 6 tot 12 uur te leven had. Ik stuurde documentatie hierover op naar de bevoegde autoriteiten, maar kreeg nog steeds niet de kans om naar mijn familie te gaan." 

Afscheid via videocall

De moeder van James is intussen overleden, en hij zit nog steeds vast in quarantaine in een hotel in Melbourne. Als hij uit quarantaine komt, weet hij ook nog niet of en hoe hij in Perth zal geraken. Er zijn niet veel vluchten door de nieuwe opstoot van de deltavariant. "Ik had erbij moeten zijn toen mijn moeder is overleden, maar die kans heb ik niet gekregen."

(Lees voort onder de tweet.)

James heeft afscheid moeten nemen van zijn moeder via videocall: "Dat was absoluut verschrikkelijk, het internet viel weg, maar het was de enige optie die ik had. Het was het vreselijkste dat ik ooit heb moeten doen. Nu zit ik hier 14 dagen zonder familie, het is echt al afschuwelijk geweest."

Mensen moeten weten dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is in Australië

James is met zijn verhaal naar buiten gekomen op sociale media, omdat hij het, volgens hem, onmenselijke beleid in Australië naar buiten wil brengen. Hij ging ook een aantal dagen in hongerstaking om aandacht te vragen voor zijn situatie. "Mensen moeten weten dat het in Australië ook niet altijd rozengeur en maneschijn is, ondanks de lage cijfers", zegt hij.

Zijn verhaal werd ook opgepikt in Australische media. De premier van de staat West-Australië reageerde dat het inderdaad een moeilijke situatie is, waar velen in hebben gezeten, en dat dit een van de moeilijkheden is als je in het buitenland woont. 

(Lees voort onder de foto.)

James Turbitt

Dubbele standaarden

Volgens James is er ook sprake van dubbele standaarden. Politici en supersterren die naar Australië komen, krijgen wel een vrijstelling van de hotelquarantaine: "De premier van Australië moest niet op hotel in quarantaine blijven nadat hij was teruggekeerd van de G7-top. Mensen zoals Nicole Kidman of Tom Hanks mogen ook de quarantaine uitzitten in hun eigen villa." 

Wat nu? "Hopelijk kan ik, wanneer mijn quarantaine gedaan is, in Perth geraken. Mogelijk moet ik daar dan nog eens twee weken in quarantaine, maar dat is nog niet helemaal zeker. Mijn moeders begrafenis is voor volgende week gepland en ik wil er absoluut bij zijn."

Luister hier naar het fragment uit De Ochtend over de situatie van James Turbitt.

Meest gelezen