Beeld archief

Bedwantsen teisteren sociale woonblok bij Nieuw Gent: "Je krijgt ze heel moeilijk weg"

Bewoners van een sociale woonblok in de wijk Nieuw Gent hebben last van een grote bedwantsenplaag. Ze begrijpen niet waarom ze de kosten voor het bestrijden van de plaag zelf moeten betalen. De sociale huisvestingsmaatschappij zegt dat het de rekening aan de bewoners moet doorschuiven. "We zijn wettelijk verplicht om ze die onkosten aan te rekenen", klinkt het bij Arno Morsa van de sociale huisvestingsmaatschappij.

In Nieuw Gent zorgt een bedwantsenplaag voor veel onrust bij de bewoners van een sociaal woonappartement van WoninGent. Bedwantsen zijn kleine insecten die zich voeden met menselijk bloed en ook jeuk veroorzaken, maar de beestjes zijn vooral moeilijk weg te krijgen. "We hebben er in het verleden nog al last van gehad, maar we doen ons uiterste best om de plaag onder controle te krijgen”, zegt Arno Morsa van de sociale huisvestingsmaatschappij.

Grote kost voor bewoners

De bewoners klagen dat ze zelf moeten opdraaien voor de kosten aan bestrijdingsfirma’s om de plaag weg te krijgen. De overheid beschouwt de bedwantsen niet als gevaarlijk voor de gezondheid en daarom komt ze niet tussen in de kosten. "Het is natuurlijk een grote kost, maar we zijn wettelijk verplicht om hen die onkosten aan te rekenen", zegt Morsa.

De huisvestingsmaatschappij heeft er naar eigen zeggen wel voor gezorgd dat de bewoners niet moeten instaan voor de volledige kost. "We hebben die kunnen beperken tot 200 euro, terwijl dat anders snel naar 14.000 euro gaat als je dat zelf moet doen." Met de Vlaamse Overheid is intussen wel een overleg aan de gang om de bestrijding van bedwantsen alsnog terug te betalen.

kasto80

Meest gelezen