Blusschuim was attractie op opendeurdagen van brandweer: "Voornamelijk oefenschuim met minder PFOS"

Op opendeurdagen of tijdens schoolbezoeken in brandweerkazernes werd wel eens rondgespoten met schuim. Volgens de korpschef van de brandweerzone Zuid-West Limburg is er geen reden tot ongerustheid omdat het voornamelijk om oefenschuim met minder PFOS ging.

Spelen in een dikke laag schuim bij een bezoek aan de brandweer, het was vaak het hoogtepunt van een opendeurdag of een bezoek aan de brandweer. Maar wat dan met het gevaarlijk PFOS in dat schuim? Volgens Bert Swijsen van de brandweerzone Zuid-West Limburg is er geen reden tot ongerustheid. "Omdat er dan meestal gewerkt werd met een schuim van mindere kwaliteit, en dat is schuim waarin minder van die gevaarlijke fluorverbindingen en PFOS zaten."

Niet voor consumptie

Zelfs als er toch PFOS in dat schuim zat, kan dat volgens Swijsen niet echt kwaad. "Uit onderzoek blijkt dat het gevaar voor mensen voornamelijk schuilt in de opname van verontreinigd drinkwater of voedsel dat geteeld werd op verontreinigde grond. Een kortstondig verblijf in het schuimbad zal niet het probleem zijn. 

Inventaris

Intussen zijn de verschillende brandweerzones een inventaris aan het maken van alle branden en locaties waar ze met blusschuim met PFOS hebben gewerkt. "Vanaf de jaren '90 zijn brandweerkorpsen hun verslagen op computer beginnen maken, daar kunnen we snel en gemakkelijk terugvinden waar dat schuim werd ingezet", gaat Swijsen verder. "Maar daarvoor werkten we nog met verslagen op papier, daar moeten we nu manueel in gaan zoeken. Eind jaren '80 is er een minder gevaarlijk schuim op de markt gekomen, en het is niet altijd duidelijk welke korpsen toen hun oude stock nog hebben verwerkt." 

Meest gelezen