Een blik op Madrid (archieffoto).
© Zoonar.com/Ivan Tykhyi - creative.belgaimage.be

Coronablog - Vanuit Vlaanderen naar Spanje? Geen negatieve coronatest of bewijs van vaccinatie meer nodig

Wie vanuit Vlaanderen naar Spanje reist, hoeft geen negatieve coronatest of bewijs van (volledige) vaccinatie meer voor te leggen. Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft dalen. 6,9 miljoen volwassen Belgen hebben intussen hun eerste prik achter de rug, 3,8 miljoen zijn volledig beschermd. Volg hier de belangrijkste en opvallendste updates. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wie vanuit Vlaanderen naar Spanje reist, hoeft geen negatieve test of bewijs van vaccinatie meer voor te leggen

Wie vanuit Vlaanderen naar Spanje reist, hoeft geen negatieve coronatest meer voor te leggen. Ook een bewijs van (volledige) vaccinatie of van een recente genezing van COVID-19 is niet langer nodig. Dat staat te lezen op de website van Buitenlandse Zaken

Daar staat ook te lezen dat wie vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of vanuit Wallonië naar Spanje reist, wél nog een van deze drie documenten moet kunnen voorleggen.

Het onderscheid is het resultaat van het feit dat Spanje Vlaanderen nu als groene zone beschouwt. De rest van België kleurt nog oranje.

Gratis PCR-tests mogelijk bij de huisarts

De huisartsen krijgen veel vragen van patiënten die een PCR-test willen voor ze op reis vertrekken. Met de code voor een gratis test kan je in principe ook bij je huisarts terecht, al kunnen sommige huisartsen dat extra werk er niet bijnemen en verwijzen ze door naar de testcentra. "Elke huisarts beslist dat zelf", zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica.

Zeker in de regio’s waar testcentra vol beginnen te zitten, komt de vraag om de reistest bij de huisarts af te leggen. "Je moet wel nog altijd zelf een code aanvragen op mijngezondheid.be, maar met die code kunnen de huisartsen er ook voor zorgen dat die test gratis is voor de reiziger", legt Van Giel uit. "De consultatie moet je wel nog betalen."

Zuid-Afrika in strenge lockdown tegen opmars delta-variant

In Zuid-Afrika geldt er de komende twee weken een strenge lockdown om de derde golf COVID-19-besmettingen in te perken. Het land ervaart een enorme toename van besmettingen, de delta-variant speelt daar een erg belangrijke rol in. 

Zuid-Afrika heeft opnieuw zeer strenge regels afgekondigd. Zo zijn alle bijeenkomsten binnen en buiten verboden, enkel begrafenissen mogen doorgaan. Er is een avondklok ingesteld tussen 21uur en 04.00uur. Ook de verkoop van alcohol is verboden. Scholen sluiten vanaf 30 juni. Restaurants zijn enkel open voor afhaalmaaltijden, ze mogen ook maaltijden aan huis bezorgen. 

Vooral in het noordoosten van het land, in de provincie Gauteng stijgen de cijfers sterk. Reizen in en uit deze provincie zijn dan ook verboden. Maar volgens wetenschappers is het slechts een kwestie van dagen vooraleer de toename zich ook naar de andere provincies zal verspreiden. De maatregelen lopen tot 11 juli. 

"We zijn in de greep van een verwoestende golf die volgens alle indicaties erger zal zijn dan die ervoor waren. Ook de piek van deze derde golf lijkt hoger te zijn dan de vorige twee golven", zei de Zuid-Afrikaanse president Cyril  Ramaphosa zondag. De president voegde eraan toe dat de piek van deze derde golf langer kan duren dan de afgelopen twee golven. Zuid-Afrika is een van de zwaarst getroffen landen door corona op het Afrikaanse continent.

Ook gratis PCR-tests voor wie om medische redenen geen vaccin krijgt

Wie om medische redenen niet mag gevaccineerd worden, heeft recht op twee gratis PCR-tests. Dat zegt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing.

Vanaf 1 juli kan iedereen die volledig is gevaccineerd, of is genezen van corona, zonder bijkomende test of quarantaine reizen binnen de Europese Unie. Voldoe je niet aan een van die voorwaarden, dan moet je in de meeste landen een negatieve PCR-test voorleggen. Momenteel is slechts 30% van de totale bevolking volledig beschermd, en dus voorziet de regering twee gratis tests voor alle volwassenen die nog niet de kans kregen zich volledig te laten vaccineren. Ook kinderen tussen de 6 en 17 jaar kunnen zo’n gratis tests aanvragen.

Wie een vaccinatie heeft geweigerd, moet wel betalen. Maar wat als je om medische redenen niet gevaccineerd mag worden? “Ook deze mensen hebben recht op de gratis tests”, verduidelijkt Karine Moykens. “Je huisarts of behandelende arts moet expliciet in je dossier aanduiden dat je geen vaccinweigeraar bent maar geen keuze hebt.” Op myhealthviewer.be kan je nagaan of je correct staat geregistreerd.

Bedrijven kopen zelftesten voor personeel dat terug naar de werkvloer komt

Nu werknemers sedert deze week ook opnieuw naar het werk mogen komen, geeft zo'n zelftest op het bedrijf een eerste aanwijzing van mogelijke coronabesmetting. Is het resultaat positief kan er gecontroleerd worden met een PCR-test en wordt het risico voor de collega's meteen ingedijkt. Zo'n zelftesten zijn zeker nu belangrijk omdat wel en niet gevaccineerden met elkaar in contact komen. "In de sectoren waar dat het geval is, merken we inderdaad een lichte stijging van het aantal besmettingen", zegt professor Lode Godderis. 

De zelftesten worden door de werkgever bij de overheid aangekocht. Het zijn dezelfde testen die bij de apotheker worden aangeboden. Toch ligt de kostprijs, zeker voor kleine bedrijven, vaak lager dan bij een sneltest die door geschoold personeel moet worden afgenomen. "Bovendien zie ik het niet als een kostprijs maar als een investering", zegt Johnny Smets, CEO van ICT-bedrijf Inetum Real Dolmen in Beersel, waar vanmiddag de eerste werknemers hun zelftest uitvoerden. We zijn gebaat bij gezonde werknemers. Voor hen is het een service en voor hun klanten een garantie op veiligheid.

Veel positief geteste Nederlanders gingen op vakantie in Spanje en Portugal

Nog voor de zomer goed en wel begonnen is, zien onze noorderburen de eerste effecten van het heen- en weerreizen in Europa. Zeker 400 Nederlanders die de afgelopen week positief testten, waren in de twee weken ervoor in het buitenland. Dat blijkt uit de cijfers van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

34,8 procent van de vakantiegangers is onlangs in Spanje geweest, 17,8 procent bracht een bezoek aan Portugal. De kans is dus groot dat ze het virus daar hebben opgelopen, maar op welke manier en met welke variant ze zijn besmet, is niet bekend.

Desondanks dalen ook in Nederland de algemene coronacijfers: vandaag kwamen er nog 552 nieuwe gevallen bij, dat zijn er 148 minder dan vorige week dinsdag. Sinds het begin van de uitbraak zijn er bijna 1,7 miljoen Nederlanders positief getest. Van ruim 17.700 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden.

Morgen duidelijkheid verwacht over levering van AstraZeneca

Morgen komt er duidelijkheid over de levering van 700.000 dosissen AstraZeneca aan ons land. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aan onze redactie weten.

De levering is vrij cruciaal. Dat aantal zal bepalen of het toedienen van de tweede dosis van AstraZeneca voor iedereen kan worden vervroegd naar 8 weken na de eerste prik.

Wie vóór 13 mei (of 24 mei in Gent) werd uitgenodigd voor een vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin, moet 12 weken wachten op de tweede inenting. De overheid wil die tweede prik ook voor hen vervroegen naar 8 weken, maar daarvoor zijn extra dosissen nodig. Alles hangt af van een geplande levering van zowat 700.000 vaccins. De levering was oorspronkelijk gepland voor (vandaag) 29 juni, maar zeker is dat blijkbaar niet.

Redders doen (nog niet) aan mond-op-mond

In de zomervakantie moeten de kustredders dezelfde veiligheidsvoorschriften volgen als vorig jaar, omdat ze - ondanks enkele oproepen - geen voorrang kregen bij de corona-vaccinatie.

Als ze drenkelingen uit het water halen, moeten ze beschermende kledij dragen. Mond-op-mondbeademing gebeurt met een speciaal toestel. En dat bemoeilijkt hun werk, zegt Ann Beun van de kustreddingsdienst. Aan onze kust worden in de zomervakantie zowat 1.400 redders ingezet, verdeeld over 82 reddingsposten. 

Een trainingssessie vorig jaar.

Unicef lanceert campagne rond vaccinatie: “Koop iemand een prikje hoop”

Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, heeft een campagne gelanceerd om geld in te zamelen om vaccins aan te kopen voor het Covax-programma. Dat VN-programma geeft ontwikkelingslanden toegang tot vaccins tegen COVID-19. Voor 5 euro kun je het vaccin van één persoon in een armer land betalen: van de fabriek over het vervoer tot de arm.

Wereldwijd is een groot deel van de coronavaccins al opgekocht door de rijkste landen. Armere landen hebben daardoor een achterstand met de vaccinaties. Covax moet dat wat tegengaan, maar heeft daar dus te weinig middelen voor. Met de campagne “geef een prikje hoop”, wil Unicef daar iets aan doen. Unicef lijkt als kinderfonds vreemd geplaatst voor deze inzamelactie, want kinderen worden meestal niet ernstig ziek door het coronavirus. Maar het fond heeft wel veel ervaring met het uitrollen van grote vaccinatiecampagnes. Unicef zorgt ook voor andere hulpgoederen die nodig zijn bij een vaccinatie-operatie zoals koelboxen en injectiespuiten.

Het kinderfonds wil via Covax 2 miljard vaccins verstrekken aan gezondheidswerkers en de meest kwetsbare mensen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te vaccineren. Hoe langer grote delen van de wereld geen toegang krijgen tot vaccins, hoe groter de kans ook dat er nieuwe varianten ontstaan.

UZ Gent wil testcapaciteit verhogen naar 2.000 per dag

Het UZ Gent wil tegen het einde van de week 2.000 coronatesten per dag kunnen afnemen. Heel wat toeristen melden zich aan bij het ziekenhuis met het oog op de komende vakantieperiode. Begin deze week werd de capaciteit al opgekrikt tot zowat 1.200 testen per dag. Die capaciteit is in het UZ Gent nog niet volgeboekt, maar het ziekenhuis wil inspelen op de stijgende vraag.

De coronacijfers bekeken

Het wetenschappelijke instituut Sciensano heeft vandaag opnieuw data gepubliceerd. Dat was zondag en maandag niét het geval, omdat ziekenhuizen in het weekend niet langer hun dagcijfers dienen in te voeren. De cijfers van het weekend zullen voortaan pas op dinsdag beschikbaar zijn. 

 • Gisteren, op maandag 28 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.013.433 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 75,6 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 60,9 procent. 3.899.422 van hen zijn volledig beschermd.
 • Van 22 tot en met 28 juni werden elke dag gemiddeld 21 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 33 procent minder dan de week ervoor.
 • Gisteren - maandag 28 juni - meldden de ziekenhuizen 15 opnames. 14 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
 • De ziekenhuizen rapporteerden maandag een totaal van 340 covidpatiënten in het ziekenhuis. De bezetting blijft consequent en stevig dalen. Op weekbasis is er een daling van 28 procent.
 • 147 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 98 van hen hebben beademing nodig. Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg met 29 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 18 procent.
 • Ter vergelijking: op 6 februari lagen 291 patiënten op intensieve zorg. Dat was het laagste cijfer dat we dit kalenderjaar hebben gehaald en daar zitten we nu dus al een eind onder.
 • In de week van 19 tot en met 25 juni overleden elke dag gemiddeld 4 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 28 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.168 overlijdens geregistreerd.
 • Tussen 19 en 25 juni werden per dag gemiddeld 331 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 27 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.083.478 besmettingen geregistreerd.
 • Met de zomervakantie in aantocht werden tussen 19 en 25 juni werden dagelijks gemiddeld 40.300 tests afgenomen. Dat is 3 procent meer dan de week ervoor.  
 • De positiviteitsratio tussen 19 en 25 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 1,1 procent (0,5 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat net iets meer dan 1 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,75. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

"Dak- en thuislozen willen zich ook beschermd voelen"

Dak- en thuislozen en mensen zonder wettige verblijfplaats kunnen zich in Antwerpen laten vaccineren in de Heilig-Hart-van-Jezuskerk. Daar richtte eerstelijnszone Antwerpen Oost een noodvaccinatiecentrum in, samen met de stad Antwerpen, het bisdom en Dokters van de Wereld. "We wilden een plek dichtbij huis. De kerk is ideaal want ze is al gekend voor haar daklozenwerking", zegt stafmedewerkster van de eerstelijnszone Kathleen Debruyne. 

Lees hier meer:

Hoe zit het met een eventuele derde inenting?

Er zal wellicht voor de meeste mensen dan toch geen derde prik van een coronavaccin nodig zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. "Ook na twee prikken blijft de immuunrespons voor lange tijd erg hoog", zegt viroloog Johan Neyts van het Rega-instituut van de KU Leuven in "De ochtend" op Radio 1.

Lees meer in dit artikel:

Verlies voor Japanse beurs door zorgen over deltavariant

De aandelenbeurs in Tokio is met verlies geëindigd. De snelle verspreiding van de besmettelijke deltavariant (of Indiase variant) wakkerde de zorgen aan over het economische herstel. Vooral de bedrijven die gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen werden daardoor van de hand gedaan. De aandelen in de technologiesector gingen overwegend vooruit dankzij het nieuwe slotrecord van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq.

De Japanse staalproducenten behoorden tot de grootste dalers. En dat uit vrees voor strengere coronamaatregelen die het economische herstel zouden vertragen. Nippon Steel en JFE Holdings zakten ruim 3 procent. Ook olieproducent Inpex stond in de staartgroep met -5 procent. De maker van computerspelletjes Nexon en technologieconcern NEC stonden aan kop met winsten tot 3,7 procent.

Meest gelezen