Baggerbedrijf vist 45 ton afval uit Schelde tussen Bornem en Temse: "We waren echt geshockeerd"  

Het baggerbedrijf Deme heeft in acht maanden tijd zo’n 45 ton afval uit de Schelde gehaald. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Deme gebruikt daarvoor een "plasticvanger". Die ligt in de buurt van de Scheldebrug tussen Bornem en Temse. Bij die 45 ton was veel natuurlijk afval zoals boomstammen, maar ook afval dat niet in de rivier thuishoort, zegt Magali Bruggeman van Deme.

"Die 45 ton afval omvat niet alleen plastic maar ook grote boomstammen die schade berokkenen aan de scheepvaart", vertelt Magali Bruggeman, projectverantwoordelijke bij Deme. Dat was ook de bedoeling van deze opdracht van de Vlaamse Waterweg, omdat de motoren van de binnenvaartschepen vaak worden beschadigd door plastic, maar ook door grote takken."

De plasticvanger werd in oktober vorig jaar gelanceerd. "We hebben geopteerd voor een drijvend passief gedeelte dat het afval vangt, en bestaat uit een ponton en twee drijvende barrières -twee armen in een trechtervorm- die het afval naar het ponton drijven. Daarnaast is er nog een autonoom vaartuig", aldus Bruggeman.

Beluister hieronder het gesprek in "Start je dag" of lees verder.

Eend of plastic zak

"Op een brug hebben we ook camera’s geïnstalleerd en met artificial intelligence detecteren we wat er op ons afkomt en identificeren we wat dat is. De camera maakt bijvoorbeeld een onderscheid tussen een eend, een kajakker of een plastic zak."

Zo zijn er al heel wat bizarre dingen opgevist, zegt Bruggeman. "Oorstokjes, een heel groot zeil dat wellicht ergens afgewaaid is en in de Schelde terechtgekomen is. Maar ook bidons met motorolie die wél bewust geloosd werden, daar waren we toch geshockeerd over."

Meest gelezen