Ronny De Coster

Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen bezorgd over mensen die niet komen opdagen: "We moeten hen meer motiveren"

De Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen maakt zich zorgen over gemeenten waar veel inwoners niet komen opdagen voor hun coronavaccin. Ze vraagt daarom aan de aangesloten steden en gemeenten om iedereen te blijven motiveren. "Zij zijn het best geplaatst om inwoners te overtuigen", zegt coördinator Geert Naudts.

Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen doet een oproep aan de aangesloten steden en gemeenten om hun inwoners te blijven motiveren om zich te laten vaccineren. Het gaat over Zwalm, Gavere, Oudenaarde, Maarkedal, Kluisbergen, Kruisem, Horebeke, Wortegem-Petegem en Ronse. De ELZ heeft een lijst klaar waar te zien is in welke regio's en in welke wijken er weinig mensen zijn die zich laten vaccineren. "Op die lijst is te zien in welke buurten de vaccinatiegraad onder de 80 procent is", zegt coördinator Geert Naudts. 

Sociale diensten en straathoekwerker

Nu is gevraagd aan de aangesloten steden en gemeenten om aan de hand van die lijst initiatieven te nemen om inwoners meer te overtuigen. Volgens Naudts staan zij dichter bij de bewoners en kunnen ze makkelijker initiatieven nemen. "Zij hebben sociale diensten en straathoekwerkers die kunnen kijken welke buurten of straten achterblijven. En hopelijk kunnen zij dan zien wat daar aan de hand is."

Voorlopig ligt de gemiddelde vaccinatiegraad wel al boven de 80 procent, maar in de laatste rechte lijn hoopt de eerstelijnszone dat iedereen even gemotiveerd blijft. Opvallend is dat minder mensen opdagen in pakweg Ronse dan Oudenaarde. "We moeten die cijfers natuurlijk wel blijven nuanceren, want in Ronse wonen bijvoorbeeld ook meer jonge mensen", klinkt het nog.

kasto80

Meest gelezen