Franse alleenstaanden en lesbische koppels mogen nu ook gebruikmaken van IVF of proefbuisbevruchting

Het Franse parlement heeft een wet goedgekeurd waardoor lesbische koppels of alleenstaanden mogen gebruikmaken van in-vitrofertilisatie (IVF) of proefbuisbevruchting. Dat is een voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen in een schaaltje worden bevrucht met zaadcellen. Tot nu toe was de techniek alleen voorbehouden voor heterokoppels. 

Het debat duurde maar liefst twee jaar. Tot nu toe trokken Franse alleenstaande moeders of lesbische koppels de grens over naar ons land, of Spanje, waar IVF wel toegestaan is voor hen. Alle Franse vrouwen jonger dan 43 jaar kunnen nu ook de kosten voor IVF terugbetaald krijgen.

Verkiezingsbelofte president Macron ingevuld

Eerdere regeringen twijfelden over de zaak. President Emmanuel Macron sprak zich in 2017 tijdens zijn campagne uit als een voorstander van de nieuwe wet, maar de zaak sleepte aan. Opiniepeilingen tonen aan dat 67 procent van de Fransen achter de nieuwe wetgeving staat. Tegenstanders zijn uiterst katholieke verenigingen. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De wet werd eerder al goedgekeurd in het lagerhuis en nu dus ook in de senaat. De nieuwe wet laat kinderen toe om de identiteit van hun donor te achterhalen, als ze meerderjarig worden. Daarmee komt een einde aan de anonimiteit die spermadonors in Frankrijk kenden. 

Emmanuel Macron, president van Frankrijk
AFP or licensors

Meest gelezen