Geen cassatieberoep in zaak-Sanda Dia: rechter blijft nu zéker aan in dossier

Er komt geen cassatieberoep in de zaak-Sanda Dia. Joris Van Cauter, de advocaat van één van de Reuzegommers, wou de voorzitter van de raadkamer van de zaak halen omdat die vooringenomen zou zijn, maar het hof van beroep oordeelde gisteren dat dat niet het geval was. Tegen die beslissing was nog cassatieberoep mogelijk, maar dat komt er dus niet. 

Gisteren werd de raadkamer in Hasselt, die moet oordelen wie van de 18 Reuzegommers wordt verwezen naar de correctionele rechtbank voor de dood van Sanda Dia, voor de derde keer uitgesteld.  Het papieren originele strafdossier bevond zich nog in Antwerpen op het hof van beroep, waar het wrakingsverzoek van advocaat Joris Van Cauter was behandeld. Het hof van beroep zag geen reden om de voorzitster van de zaak te halen, maar zonder dossier kon de raadkamer de zaak niet behandelen. 

Er werd een nieuwe datum vastgelegd: 20 juli. Maar of de zitting van de raadkamer dan zou kunnen doorgaan, hing af van de vraag of advocaat Van Cauter al dan niet in cassatie zou gaan. Dat is dus niet het geval. Van Cauter laat aan onze redactie weten dat ook hij wil dat het proces tegen de leden van Reuzegom er snel komt. Maar met zijn wrakingsverzoek wou hij duidelijk maken dat alle partijen een gelijke behandeling verdienen en dat punt is gemaakt, zegt hij.  

Intussen is het bijna 3 jaar geleden dat de 20-jarige student Sanda Dia overleed na een extreem doopritueel van studentenclub Reuzegom. Het parket wil 18 leden van Reuzegom vervolgen voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling en schuldig verzuim. Wanneer het proces kan starten is nog niet duidelijk.   

Bekijk hier in 1 minuut wat er precies gebeurd is met de student Sanda Dia:

Videospeler inladen...

Meest gelezen