Sint-Genesius-Rode. - Koen Bert
Koen Bert

Wateroverlast in Limburg en Vlaams-Brabant door hevig onweer: "In paar uur meer regen dan normaal in hele maand"

Hevige onweersbuien met felle regenval hebben gisteravond wateroverlast veroorzaakt op enkele plaatsen in Zuid-Limburg, zoals Wellen en Sint-Truiden. Ook in het Pajottenland in Vlaams-Brabant heeft het onweer heftig toegeslagen, onder meer in Herne, Gooik en Sint-Genesius-Rode. Op sommige plekken viel 70 tot 80 liter water per vierkante meter. Vanaf de middag wordt het wel wat droger.

Vooral het centrale deel van België kreeg het hard te verduren, rond een lijn tussen Doornik en Hasselt. De onweerszone bewoog bovendien nauwelijks, zo meldde het KMI.

"In Zoutleeuw is 77 liter water gevallen per vierkante meter en in Bekkevoort zelfs meer dan 80 liter", weet weerman Hugo Mathues. "Ook in Houthalen viel volgens de metingen 81 liter. Dat is meer dan een maandtotaal - gemiddeld is dat in juni zo'n 70 tot 75 liter - dat op een paar uur tijd naar beneden gekomen is."

Voor alle Waalse provincies, Brussel en de provincies Limburg en Vlaams-Brabant gold een stuk van de avond en nacht code oranje. Voor Antwerpen en Oost-Vlaanderen gold code geel.

Waarvoor staat code oranje? 

Code oranje betekent verspreid kans op hevig onweer met mogelijk overlast op verscheidene plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en wateroverlast veroorzaken. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Wees op je hoede en begeef je zo weinig mogelijk in het verkeer.

Limburg

Zeker de provincie Limburg kreeg met veel water te kampen. Lanaken is voor de tweede keer getroffen deze week - daar liepen meer dan 100 kelders onder - maar ook Bilzen, Sint-Truiden, Tongeren, Wellen, Kortessem en Borgloon delen in de klappen.

De brandweerzone Zuid-West Limburg heeft vannacht 30 ploegen uitgestuurd, voor problemen verspreid over het zuiden van de provincie, en is vanochtend nog bezig. Er waren vannacht al honderden oproepen en ze vrezen extra oproepen wanneer iedereen wakker begint te worden. Op verschillende plaatsen werden zandzakjes uitgedeeld en werden straten afgesloten. 

Mijn kelder staat vol water, maar ook in de living kwam het water binnen via het plafond

Burgemeester Els Robeyns (Vooruit) van Wellen

Kelders en huizen liepen onder water en straten stonden blank. De riolering kon de regen die op zo'n korte tijd viel, niet slikken. Burgemeester Els Robeyns (Vooruit) van Wellen stond zelf met de voeten in het water: "Mijn kelder staat vol water, maar ook in de living kwam het water binnen via het plafond en de lampen, dus dat is wel schrikken. Het is de kracht van de natuur en je staat dan machteloos. Je probeert letterlijk te dweilen met de kraan open en je hoopt dat het stopt. En pas achteraf kan je de schade opmeten. Hier is de elektriciteit uitgevallen. Maar gelukkig stopt het stilaan met regenen."

Ook de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken waarschuwde voor de wateroverlast. "Rijd niet meer door of op wegen waar veel water staat. Het veroorzaakt niet alleen meer wateroverlast bij de buren, maar mensen kunnen ook hun voertuig serieus beschadigen. Riooldeksels komen met het water vaak omhoog", aldus de politie. Net als voorbije zondag waren er ook weer problemen in Zutendaal.

In Sint-Truiden werd de gemeenteraad stilgelegd, zo bevestigde waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) aan VRT NWS. "We hebben het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Alles samen hebben we meer dan 100 oproepen van wateroverlast binnengekregen. Er is hulp onderweg uit Tessenderlo, Heusden-Zolder, Beringen en ook uit Hasselt. Met man en macht wordt hier gewerkt om het water te lijf te gaan."

Sint-Truiden
Sint-Truiden
Sint-Truiden

In Oudsbergen is de bliksem ingeslagen op een kippenbedrijf. Bij de brand die daarbij ontstaan is, zijn heel wat kippen omgekomen. En kort over halftwee vannacht moest de brandweer naar de testbanen van Ford in Lommel waar brand ontstaan was in een van de hallen. Daarover zijn op dit moment nog geen details bekend. 

Vlaams-Brabant

De gemeente Herne, in Vlaams-Brabant, heeft eveneens de eerste fase van het gemeentelijk rampenplan afgekondigd door wateroverlast. "We hebben een grote wolkbreuk gehad, waardoor er in elke deelgemeente woningen en straten onder water zijn gelopen", vertelt burgemeester Kris Poelaert (CD&V). 

"We verwachten dat het waterniveau in de loop van de avond alleen nog maar zal stijgen, want er zijn nog buien aangekondigd. De gevoelige plaatsen zijn opnieuw getroffen, maar ook plaatsen waar we normaal gezien nooit waterovelast hebben, staan nu onder water."

Herne
Radio 2

Ook in Sint-Genesius-Rode heeft het onweer volgens burgemeester Pierre Rolin heel wat schade aangericht, dat al voor de tweede keer in een maand tijd. Het water stroomde verschillende huizen binnen. Ook hier werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Videospeler inladen...
Sint-Genesius-Rode - Koen Bert
Sint-Genesius-Rode - Koen Bert
Sint-Genesius-Rode - Koen Bert
Sint-Genesius-Rode - Koen Bert
Sint-Genesius-Rode - Koen Bert
Koen Bert
Sint-Genesius-Rode - Koen Bert
Koen Bert

Een heleboel andere gemeenten hebben eveneens wateroverlast. In Assent bij Bekkevoort kwamen in de late namiddag al straten onder water te staan, net zoals in Kortenaken. “De straatkolken hebben het op heel wat plaatsen niet kunnen trekken, maar na een 20-tal minuten was het water wel weggetrokken”, zegt schepen Kristof Mollu (CD&V).

Bekijk hier hoe het er de voorbije uren in Sint-Genesius-Rode aan toe ging (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ook in Halle-Booienhoven bij Zoutleeuw kwamen straten onder de modder en water te staan. Een huis in de Dungelstraat had zelfs te maken met een blikseminslag. De brandweer kwam snel ter plaatse, waardoor de schade meeviel. Ook in Landen liepen heel wat straten onder water. Daardoor liep de gemeenteraad vertraging op. Die kon om 20.40 uur toch van start gaan.

In Buizingen staat het station onder water. Daardoor is het treinverkeer tussen Brussel en Halle verstoord.

Wallonië

Ook in de provincies Luik en Waals-Brabant heeft het hard geregend. In de regio Hesbaye (Haspengouw) was er wateroverlast in verschillende gemeenten. In het oosten van Waals-Brabant werden meer dan 300 interventies geregistreerd, aldus de brandweer.

Vooral de gemeenten Hannuit, Wasseiges, Oreye en Lincent in Luik werden zwaar getroffen door het noodweer. Verschillende straten liepen onder en de brandweer van de zone Hesbaye werd overspoeld door oproepen. Tegen 22 uur deed de brandweer al een zeventigtal interventies. Burgemeester van Hannuit Manu Douette gaf rond 21.45 uur aan dat tijdens een crisisvergadering werd beslist om verschillende straten af te sluiten door het overtollige water. 

In Waals-Brabant moesten vooral de brandweerposten van Geldenaken en Waver uitrukken. De gemeenten Court-Saint-Étienne, Geldenaken, Orp-Jauche en Waver werden het hardst getroffen. Veel woningen, kelders en straten zijn ondergelopen. 

In Geldenaken liep ook water binnen in een rusthuis. De 59 bewoners moesten uiteindelijk niet geëvacueerd worden, aldus burgemeester Jean-Luc Meurice en de brandweer. De brandweer was rond 23.00 uur nog steeds druk in de weer.

Over de grens, in Nederlands-Limburg, veroorzaakt het onweer eveneens wateroverlast en is treinverkeer niet mogelijk op sommige plekken. Dit zijn beelden die op Twitter zijn geplaatst:

Langzaam maar zeker droger

Afgelopen nacht werd het droger vanuit het noorden, maar een neerslagzone is boven het zuiden en zuidoosten van het land blijven hangen. In de zuidelijke landshelft kan er daardoor nog veel neerslag vallen.

"Het zal de eerste uren nog regenen, maar geen onweer meer", zegt weerman Hugo Mathues. "Ik vermoed dat tegen de middag het ergste leed geleden zal zijn. Maar het blijft de hele dag grijs, met deze namiddag nog kans op wat gedruppel."

"Donderdag, vrijdag en zaterdag blijft het zo goed als droog. Het water krijgt dus de kans om weg te trekken. Maar zondag wordt het weer onstabieler, met een kans op onweer."

Meest gelezen