Warmterecords sneuvelen in Noord-Amerika: "School van mijn dochter blijft gesloten door hittegolf"  

Een verstikkende hitte met temperaturen tot 47 graden treft het westen van Canada en de Verenigde Staten. Het ene hitterecord na het andere moet eraan geloven. Deskundigen maken zich zorgen over de veiligheid van mensen en over stroomstoringen.

De extreme hittegolf in het westen van Canada leidt tot ongeziene taferelen. Zo kunnen inwoners van de stad Vancouver eieren bakken door de pan gewoon in de zon te zetten.

Afgelopen zondag werd het nationaal warmterecord van Canada gebroken toen de temperatuur in de provincie Brits-Columbia 46,6 graden bereikte. Daarmee sneuvelde een record van 84 jaar oud met bijna 3 graden. Verwacht wordt dat het gevaarlijk warme weer nog enkele dagen zal aanhouden.

"Ik woon hier al meer dan 20 jaar en dit heb ik nog nooit meegemaakt", zucht de Vlaamse Ann Bajura-Knockaert vanuit Vancouver. "De gevoelstemperatuur loopt hier op tot meer dan 48 graden. Bij mij thuis is het niet te doen, door gebrek aan airconditioning. Mijn dochter mag niet naar school, die hebben ze gesloten." 

Verschillende schooldistricten in Brits-Columbia waren maandag gesloten, omdat veel gebouwen niet zijn uitgerust met airconditioning. Normaal wordt het in Vancouver zelden warmer dan 30 graden.

Door de hitte wordt ook een recordverbruik van elektriciteit opgetekend. Zo worden massaal energieverslindende airconditioningtoestellen gekocht, en hun gebruik leidde al tot verschillende stroomonderbrekingen.

Bruggen met water besproeien en speciale koelcentra, alle beetjes helpen momenteel in de VS en Canada. Bekijk hieronder enkele beelden:

Videospeler inladen...

Speciale koelcentra

Veel Canadezen hadden uitgekeken naar deze zomer, nu de coronamaatregelen versoepeld zijn en terrasjes, stranden en parken weer geopend zijn. Maar de verzengende temperaturen veroorzaken nieuwe problemen voor de volksgezondheid.

Ann Bajura-Knockaert probeert zelf zoveel mogelijk thuis te blijven, omdat ze moet opletten voor haar hart. Maar voor wie nood heeft aan afkoeling heeft de stad speciale koelcentra opgericht. "Daar kunnen onder meer daklozen terecht. Vrijwilligers zorgen voor water en versnaperingen."

Opwarmingstrend zichtbaar

Klimatologen schrijven de vroege timing van deze hittegolf, de intensiteit en de lengte toe aan de stijgende temperaturen op aarde.

Volgens een wetenschappelijk rapport van 13 Amerikaanse federale agentschappen is het aantal hittegolven toegenomen: van twee per jaar in de jaren 1960 tot zes per jaar in 2010. Het seizoen voor hittegolven is ook 45 dagen langer geworden dan in de jaren 1960, aldus het rapport.

Uit een analyse van een groep Europese klimaatonderzoekers (Copernicus Climate Change Service) blijkt dat 2020 samen met 2016 het warmste jaar ooit was.

De algemene opwarmingstrend is nu duidelijk zichtbaar: de zeven warmste jaren in de geschiedenis van wereldwijde metingen waren de voorbije zeven jaar. Maar liefst negentien van de twintig warmste jaren hebben plaatsgevonden sinds het jaar 2000.

Videospeler inladen...

Meest gelezen