Burgemeester van Kortrijk Vandenberghe en West-Vlaams gouverneur Decaluwé klimmen op de intelligente omheining
Radio 2

Eerste intelligente spoorwegomheining van Vlaanderen in Kortrijk: "Uitgerust met bewegingssensoren en camera's"

Aan de spoorweg bij het Doenaertpad in Kortrijk werd vandaag de eerste intelligente spoorwegomheining in Vlaanderen voorgesteld. "Met deze afsluiting, uitgerust met bewegingssensoren en camera's, willen we spoorlopers tegenhouden", zegt Gianni Remmery, verantwoordelijke Infrabel voor de stationsomgeving van Kortrijk.

De spoorweg aan het Doenaertpad, vlak bij het station van Kortrijk is een hotspot waar er in de afgelopen 10 jaar 60 gevallen van spoorlopers gesignaleerd werden. Het is één van de 5 probleemplaatsen in West-Vlaanderen naast het station van Brugge, Oostende en de spoorweg in Oostkamp. In 2021 waren er in totaal al 296 meldingen van spoorlopers en vielen er ook 2 dodelijke slachtoffers. Het treinverkeer loopt ook dagelijks gemiddeld 5 uur vertraging op door spoorlopers. 

Daarom onderneemt Infrabel allerlei initiatieven om spoorlopers tegen te gaan, zoals het plaatsen van omheiningen en struikelmatten bij spoorwegen en meer inzetten op sensibilisering en controle. De eerste intelligente afsluiting werd geplaatst in Jambes in Namen en de eerste in Vlaanderen volgt dus nu in Kortrijk. Later dit jaar komt er nog een derde intelligente afsluiting in Brussel. 

500 meter lang en 2,5 meter hoog

De omheining in Kortrijk is volgens Gianni Remmery, 500 meter lang en zo'n 2,5 meter hoog. "De afsluiting is uitgerust met 197 bewegingssensoren en 2 camera's. Wanneer iemand over het hek probeert te klimmen, gaan de sensoren en camera's zich draaien naar de probleemsituatie. Zo kunnen we vanuit het het controlecentrum onmiddellijk ingrijpen. We kunnen de treinbestuurders waarschuwen om hun snelheid te minderen, het treinverkeer stilleggen en eventueel Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS of de politiediensten inlichten."

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl De Caluwé en de burgemeester van Kortrijk, Ruth Vandenberghe gaven tijdens de persvoorstelling aan het Doenaertpad een korte demonstratie wanneer de bewegingssensoren van het hek geactiveerd worden. 

Meest gelezen