Chisako Kakehi

Japanse "zwarte weduwe", die 3 van haar minnaars met gif vermoordde, veroordeeld tot de doodstraf

Het Japanse Hooggerechtshof heeft de doodstraf bevestigd voor Chisako Kakehi, de zogenaamde "zwarte weduwe". De Japanse vrouw heeft drie van haar minnaars vergiftigd met cyanide, om de hand te kunnen leggen op hun vermogen. Dat hebben lokale media gemeld.

De 74-jarige Japanse vrouw werd schuldig bevonden aan de moord op drie mannen en aan de poging tot moord op een vierde man. Met de drie mannen die ze heeft vermoord, had ze een relatie, met één van hen was ze zelfs getrouwd. Ze werd berucht door haar gebruik van cyanide, wat haar de bijnamen "gifmengster" en "zwarte weduwe" opleverde, naar de vrouwtjesspin die mannetjesspinnen verslindt na het paren.

De beslissing van het Japanse Hooggerechtshof, de hoogste gerechtelijke instantie van het land, is niet vatbaar voor beroep. De uitspraak komt er nadat het beroep van Kakehi's advocaten in 2019 werd verworpen.

Doodstraf is "onvermijdelijk"

Volgens de Japanse openbare omroep NHK heeft de voorzitster van het Hooggerechtshof gezegd dat de doodstraf, "onvermijdelijk" is, omdat de "criminele verantwoordelijkheid" van Chisako Kakehi "extreem ernstig" is. In Japan wordt de doodstraf voltrokken door ophanging.

 "Ze heeft de mannen cyanide toegediend, nadat ze hen deed geloven dat ze een partner voor het leven was. Dat is een berekende, wrede misdaad, gebaseerd op het vast voornemen te moorden", voegde de voorzitster toe.

7,6 miljoen euro verzameld

Haar advocaten stelden dat Kakehi lijdt aan dementie en dat ze daardoor niet strafrechtelijk verantwoordelijk kan zijn voor haar daden.  Maar het Openbaar Ministerie (OM) was het daarmee niet eens. Volgens het OM zorgde ze ervoor dat de mannen haar eerst opgaven als erfgenaam van hun vermogen om ze daarna uit te schakelen. Ze richtte zich op bejaarde of zieke mannen. Sommige mannen ontmoette ze via datingbureaus, ze zou in haar wensen aangeven dat haar potentiële partners rijk en kinderloos moesten zijn.

Op meer dan tien jaar tijd verzamelde Kakehi zo een fortuin van een miljard yen (ongeveer 7,6 miljoen euro) aan levensverzekeringen, onroerend goed en bankdeposito's. Ze verloor echter een groot deel van dat fortuin door riskante investeringen. Ze werd in 2014 gearresteerd.

Meest gelezen