Radio 2

"'k Hen Brugge in mijn erte" officieel volkslied van Brugge

Brugge heeft tijdens de gemeenteraad "'k Hen Brugge in min erte" officieel goedgekeurd  als volkslied van de stad. De Krant van West-Vlaanderen was daar onlangs een petitie voor gestart en die leverde 3.000 handtekeningen op. 

"'k Hen Brugge in mijn erte" is een nummer van Benny Scott en bestaat al 40 jaar. In het lied heeft hij het over zijn liefde voor de stad en over alles wat er te zien is: "'K en Brugge in m'n erte, de schonste stad van 't land. Den diever, d'holletorre, de markt, den burg en 't zand, de meulens, 't minnewoater, 't stil ende, wat 'n pracht.  M'n Brugge is 'n droombild uut duuzend en één nacht."

Ook Antwerpen, Vlaanderen en Europa hebben een volkslied, dus waarom wij niet in Brugge?
Burgemeester Dirk De fauw

De Krant van West-Vlaanderen startte onlangs een campagne om het nummer te laten erkennen als volkslied van de stad. De krant hield een petitie en ook al leverde die geen duizelingwekkend aantal handtekeningen op, het stadsbestuur en de burgemeester waren het idee wel genegen. Burgemeester Dirk De fauw:  "Ik vind dat eigenlijk wel leuk. Ook Antwerpen, Vlaanderen, België en Europa hebben een volkslied, dus waarom wij niet in Brugge? En liever dan een nieuw lied te componeren, hebben we een nummer dat 40 jaar geleden geschreven is door een Bruggeling. Zowel de tekst als de melodie zijn origineel en dus niet overgenomen van een ander liedje in het Engels."

Ook in andere West-Vlaamse gemeenten zijn nu acties gestart om een lokaal nummer als volkslied te laten erkennen.  

Meest gelezen