Belga

Lange Jojo (84) kondigt pensioen aan: "Ik heb de kracht en de goesting niet meer om op te treden"

De Brusselse volkszanger Lange Jojo stopt met optreden en muziek maken. Dat vertelt de zanger in de kranten van de groep Sudpresse en bevestigt hij aan onze redactie. "Ik heb me tijdens de coronacrisis een jaar lang opgesloten. Daardoor ben ik nu 80 procent van mijn fysieke kracht kwijt", klinkt het. Jojo stopt dan ook liever op een hoogtepunt.

Volgende week - op 6 juli - viert Jean "Lange Jojo" Vanobbergen zijn 85ste verjaardag. Ook bij hem heeft de coronacrisis er stevig ingehakt. "Ik ben niet ziek, maar ik heb me een jaar lang opgesloten in mijn huis in Groot-Bijgaarden. Ik heb niemand gezien en zat de hele dag in mijn zetel. Daardoor heb ik 80 procent van mijn fysieke kracht verloren." Vanobbergen voelt zich fysiek, maar ook mentaal, niet meer in staat om op te treden. "Als je optreedt, moet je er voor de volle 100 procent voor kunnen gaan. Ik wil niet tonen aan de mensen dat ik het niet meer aankan. Sommige artiesten blijven tot het bittere einde doorgaan, maar dat is vaak geen fraai zicht. Nee, dan ga ik liever langs de grote poort buiten door er nu mee op te houden. "

Sommige artiesten gaan door tot het bittere einde, maar dat is vaak geen fraai zicht

Lange Jojo

Lange Jojo kijkt met veel trots terug op zijn omvangrijke carrière. "Ik heb zoveel mooie dingen mogen doen voor de radio en de televisie. Ik heb met de Rode Duivels samengewerkt en op de grootste pleinen gestaan. Het is goed geweest en 85 is een mooie leeftijd om te stoppen." De zanger zong regelmatig in het Frans en het Brusselse dialect. Ook op het "Bal National", het grote volksfeest in Brussel tijdens de nationale feestdag op 21 juli, was Lange Jojo altijd van de partij. "Ze hebben mij vandaag nog gebeld om te vragen of ik over een paar weken toch nog wil komen optreden. Maar ik zie niet hoe ik dat zou moeten doen. Ik heb nog amper kracht in mijn benen. Dat lukt me niet."

Hét supporterslied

Eén van zijn grootste hits had Lange Jojo in 1985 met het nummer "Anderlecht Champion", geschreven voor zijn favoriete voetbalploeg RSC Anderlecht. De tekst "Olé olé olé" gevolgd door "We are the champions" is sindsdien wereldberoemd en wordt nog steeds meegezongen in voetbalstadions in binnen- en buitenland. Voor het WK voetbal in Mexico in 1986 paste hij het lied aan voor de Rode Duivels. Ook nu volgt Lange Jojo de nationale voetbalploeg tijdens het Europees Kampioenschap. "We hebben een heel sterke ploeg. We halen zeker de finale. Volgens mij gaan we zelfs kampioen worden", klinkt het trots.

Meest gelezen