www.fotodp.be

25 gezinnen in Roeselare mogen geen groenten uit eigen moestuin eten: "We zijn aan het onderzoeken of er in hun grond PFOS zit"

De stad Roeselare vraagt aan 25-tal gezinnen om voorlopig geen eigen gekweekte groenten te eten, omdat ze mogelijk op een PFOS- of PFAS-verontreinigde site wonen. De stad zal staalafnames laten doen om de bodem te onderzoeken.

PFOS is een chemische stof die behoort tot de grote groep van PFAS-stoffen, die amper afbreekbaar zijn. Het is water-, vet- en vuilafstotend, maar ook ook giftig en kan op langer termijn leiden tot bijvoorbeeld kanker. In Roeselare zou er in de buurt, waar de brandweer geblust heeft met blusschuim, zoals op het industrieel terrein of op het oefenterrein sprake zijn van PFOS-vervuiling. Vroeger zat er in het blusschuim van de brandweer PFOS. Dat is ondertussen niet meer zo, maar het zou kunnen dat er toch nog resten in de bodem aanwezig zijn.

Daarom vraagt de stad Roeselare aan 25-tal gezinnen om voorlopig geen eigen gekweekte groenten te eten tot de resultaten van de staalafnames onderzocht zijn. 

Vermijden eigen kweek

De inwoners zullen eerstdaags een brief ontvangen met wat ze voorlopig niet meer mogen doen om er zeker van te zijn dat ze geen resten van de gevaarlijke chemische stof PFOS binnenkrijgen. "Die gezinnen moeten het eten van eieren van eigen kippen en gekweekte groenten uit eigen moestuin vermijden. Maar gebruiken ook best geen eigen grondwater om een zwembadje mee te vullen voor de kinderen in de tuin. Specifiek gaat het onder meer over de gezinnen, die wonen binnen de perimeter van 100 meter rond de brandweerkazerne aan het station in het centrum van Roeselare", zegt schepen van Omgevingsvergunningen en Stadsontwikkeling Nathalie Muylle (CD&V). 

De stad Roeselare is volop bezig met een onderzoek om te controleren of er wel degelijk sprake is van PFOS-vervuiling. Dit is nog niet zeker, maar de stad neemt deze maatregelen uit voorzorg. De gezinnen kunnen dus ook een bezoekje verwachten voor een staalafname van de bodem voor verder onderzoek. 

Meest gelezen