Foto uit archief

Nog steeds stank van rottend vlees in Gentse haven, 2 weken na brand bij vleesbedrijf is afval nog niet weg

De geurhinder in de omgeving van de Gentse haven, een gevolg van de brand van 2 weken geleden bij een vleesbedrijf, houdt nog steeds aan. De stank komt van rottend vlees dat al sinds gisteren opgeruimd moest zijn. "Er worden testen gedaan om te kijken hoe het afval toch sneller opgeruimd kan worden", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Twee weken geleden ontstond er een zware brand bij vleesverwerkend bedrijf Hilton Foods in Desteldonk, bij de Gentse haven. Door de brand werd het bedrijf helemaal vernield en dat ging ook gepaard met veel reukhinder van rottend vlees. En die slechte geur is nog altijd niet weg. "Op mijn vraag worden er vandaag verschillende testen gedaan om te kijken of het afval toch sneller opgeruimd kan worden. Men doet er echt alles aan om het snel weg te krijgen", klinkt het bij burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Geen gevaar voor volksgezondheid

Bij het bedrijf ligt nog altijd 2.000 ton afval. Dat moest eigenlijk tegen gisteren opgeruimd zijn, maar dat is niet gelukt. Hilton Foods werkt volgens De Clercq nochtans goed mee, want er is al 700 ton afval verwerkt. En er is maar 1 bedrijf dat het vlees kan opruimen en dat is afvalbedrijf Indaver uit Antwerpen. "Het probleem is dat het geen zuiver dierlijk afval is, maar dat het verwerkt is met andere materialen. Het is te nat om via de reguliere afvalstroom te verwerken. En het bedrijf geeft maximaal voorrang aan de verwerking van dit materiaal."

Het probleem is dat het geen zuiver dierlijk afval is, maar dat het verwerkt is met andere materialen

Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld)

Het bedrijf kan tot 900 ton afval per week verwerken, dus binnen 2 weken zou het moeten weg zijn. De stad maakt nog duidelijk dat het alleen om geurhinder gaat, voor de volksgezondheid is er geen gevaar. Wie groenten uit de moestuin eet, hoeft dus ook niet bang te zijn als die genoeg worden afgespoeld.

kasto80

Meest gelezen