Foto: Kathleen Debruyne

Noodvaccinatiecentrum voor dak- en thuislozen in Heilig-Hart-van-Jezuskerk in Antwerpen: "Ze willen zich ook beschermd voelen"

Dak- en thuislozen en mensen zonder wettige verblijfplaats kunnen zich in Antwerpen laten vaccineren in de Heilig-Hart-van-Jezuskerk. Daar richtte eerstelijnszone Antwerpen Oost een noodvaccinatiecentrum in, samen met de stad Antwerpen, het bisdom en Dokters van de Wereld. "We wilden een plek dichtbij huis. De kerk is ideaal want ze is al gekend voor haar daklozenwerking", zegt stafmedewerkster van de eerstelijnszone Kathleen Debruyne. 

Het noodvaccinatiecentrum moet volgens Debruyne voorkomen dat de kwetsbare doelgroep uit de boot valt. "Deze groep krijgt vaak gewoon geen uitnodiging. Zeker de mensen zonder wettige verblijfsplaats die niet geregistreerd zijn. Dak- en thuislozen hebben vaak ook geen agenda om er afspraken in te kunnen zetten. Ze hebben ook niet altijd toegang tot internet om de afspraak te boeken. Voor al die mensen willen we het proces nu zo laagdrempelig mogelijk maken." 

De kerk was volgens Debruyne een logische keuze. "We hadden een grote locatie nodig waar veilig gewerkt kon worden. We verwachtten immers veel bezoekers. Gisteren konden we al 258 mensen vaccineren. Bovendien organiseert de parochie al een sociale werking, 't Vlot, voor dak- en thuislozen. Het is dus al een bekende locatie."

 (Lees verder onder de foto)

Grote bereidheid

Debruyne is ervan overtuigd dat de vaccinatiebereidheid in de doelgroep hoog ligt. "Gisteren kwam ik aan om half negen. Er stonden al tien mensen te wachten, terwijl we pas om tien uur beginnen met vaccineren. Onze bezoekers zijn heel blij en heel dankbaar dat ze ook de kans krijgen om gevaccineerd te worden. Ze willen zich beschermd voelen en het risico verminderen dat ze andere Antwerpenaars zouden besmetten."

Dak- en thuislozen en mensen zonder wettige verblijfsplaats kunnen vandaag en morgen nog terecht in de kerk in de Lange Beeldekensstraat voor een eenmalige vaccinatie met het Johnson & Johnson-vaccin. Vandaag kan dat van 10 uur tot 17 uur. Morgen tot 14 uur omdat er 's avonds nog een eucharistieviering plaatsvindt. 

Meest gelezen