Pixabay

Onderzoek van laatstejaarsstudent aan UGent toont aan: Gent telt evenveel bomen als mensen

Laatstejaarsstudent Jasper Meert van de Gentse universiteit heeft voor zijn masterthesis via een satellietbeelden het aantal Gentse bomen geteld. Daaruit blijkt dat Gent ongeveer evenveel bomen telt als mensen. "Veel bomen zijn goed, maar we moeten vooral de CO2 verminderen als we iets willen doen aan de klimaatopwarming", vertelt hij over zijn onderzoek. 

In Gent staan ongeveer evenveel bomen als dat er mensen zijn. 262.863 om precies te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van een laatstejaarsstudent Bio-ingenieurwetenschappen aan de Gentse universiteit, Jasper Meert, die via satellietbeelden het aantal in kaart heeft gebracht voor zijn masterthesis. "In verschillende steden zoals Barcelona, Londen en Berlijn wordt dat ook al gedaan. Dat is belangrijk om in te schatten hoeveel koolstof er wordt opgenomen", klinkt het.

Druppel op een hete plaat

Bomen zijn belangrijk voor het milieu omdat ze CO2 opnemen. Al denkt Meert dat er nog steeds te weinig zijn als ook de klimaatopwarming in Gent aangepakt moet worden. "Voorlopig is het een druppel op een hete plaat. De nadruk zal in de toekomst toch moeten liggen op de vermindering van CO2 uitstoot van onder meer transport, industrie en huishoudens."

Het aanplanten van veel extra bomen zal weinig veranderen volgens de student. "Bomen aanplanten is sowieso goed, maar het zal nooit volstaan. Zelfs niet als we heel Gent volplanten. De koolstof die de bomen opnemen, compenseert niet voor wat Gent alleen op een jaar uitstoot. Er is trouwens ook weinig tot geen plaats meer voor nieuwe bomen in de stad."

Meest gelezen