Oud-president Zuma van Zuid-Afrika krijgt 15 maanden cel voor minachting van justitie

In Zuid-Afrika is oud-president Jacob Zuma veroordeeld tot 15 maanden cel, omdat hij weigerde om voor de rechter te verschijnen. Maandenlang werd een proces over fraude uitgesteld, omdat Zuma niet kwam opdagen. Pas in mei dit jaar was hij wel aanwezig. Maar de rechter oordeelt nu dat Zuma schuldig is aan minachting van justitie. 

In januari werd beslist dat Zuma zou moeten verschijnen voor de onderzoekscommissie naar fraude. Het grondwettelijk hof stemde daarmee in. Maar Zuma kwam herhaaldelijk niet opdagen, nadat hij zich al jaren in allerlei bochten had gewrongen om niet te moeten komen getuigen.

Pas in mei kwam hij wel opdagen. Vandaag oordeelt een rechter dat Zuma een voorbeeldfunctie heeft en dus wel degelijk aanwezig moet zijn. Dat hij dat niet deed, vindt de rechter, is "een teken van minachting voor justitie". Als straf moet hij nu 15 maanden naar de cel.

Zuma was president van Zuid-Afrika tussen 2009 en 2018, maar moest opstappen na een serie schandalen. Zijn opvolger Cyril Ramaphosa heeft beloofd de corruptie in het land uit te roeien.

Meest gelezen