Parkeersysteem in Leuven wordt volledig digitaal: parkeertickets verdwijnen

In Leuven wordt het hele parkeersysteem volledig gedigitaliseerd. Je zal geen geld meer moeten insteken voor een parkeerticket. Je zal alleen nog met een bankkaart of met je smartphone kunnen betalen. 

Vanaf 1 juni 2022 verdwijnen de parkeertickets in Leuven, je zal ook niet meer met muntstukken kunnen betalen aan de parkeerautomaat. "Betalen met munten is niet meer van deze tijd", zegt schepen David Dessers (Groen). "Er zullen twee manieren zijn om te betalen. Je kan dat doen met je bankkaart aan de betaalautomaat of je kan betalen met je smartphone."

"Je zal je nummerplaat moeten opgeven als je betaalt en je gegevens komen in een gedigitaliseerd systeem terecht", vertelt Dessers. "De parkeerwachter kan via dat systeem zien of je betaald hebt. Ook het bewonersparkeren of mensen die recht hebben op een parkeerplaats voor personen met een handicap zullen in het systeem opgenomen worden. Bij elke wagen kan je dus aan de hand van de nummerplaat zien of die een geldig parkeerbewijs heeft of niet."

Er zullen vanaf juni volgend jaar ook minder betaalautomaten beschikbaar zijn. "Dat kan geen probleem zijn", zegt de Leuvense schepen. "Want het is niet meer zo dat je met je parkeerticket terug moet wandelen naar je auto. Je wandelt langs de betaalautomaat en je kan meteen je traject naar het centrum voortzetten. Aan de tarieven verandert er niets, het blijft twee euro per uur."

Meest gelezen