Peer brengt grondwaterwinningen in kaart na PFOS-vervuiling op vliegbasis Kleine-Brogel

Stad Peer gaat alle grondwaterwinningen in de buurt van de vliegbasis Kleine-Brogel in kaart brengen. Daar is een PFOS-vervuiling vastgesteld. Eind juli moet de stad de resultaten hebben.

Inwoners van Peer in een straal van 1 km rond de vervuilde plaats in Kleine-Brogel worden de komende weken aangeschreven met de vraag of ze zelf grondwater winnen. Zo worden alle winningen door de stad opgelijst. "We hebben uiteraard zicht op de vergunde grondwaterwinningen, maar heel wat particuliere grondwaterwinningen zijn nooit gemeld geweest”, zegt burgemeester Steven Matheï (CD&V).

Metingen door OVAM

Stad Peer drong bij OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, aan om bijkomend onderzoek te doen naar de PFOS-vervuiling. Dat onderzoek gaat op 2 juli van start met extra metingen door OVAM. "Momenteel is er geen zicht op de verspreiding van de vervuiling, maar mocht er op basis van de bijkomende metingen toch actie ondernomen moeten worden, dan beschikken we alvast over de gegevens", klinkt het bij de gemeente.

Meest gelezen