Griekse politie vindt gestolen schilderijen terug, waaronder Picasso van 16,5 miljoen euro

De Griekse politie heeft twee gestolen werken van de wereldberoemde kunstenaars Piet Mondriaan en Pablo Picasso teruggevonden. Dieven wisten de schilderijen 9 jaar geleden te stelen in amper 7 minuten tijd.

Na een "gouden tip" van een Griekse dertiger, heeft de Griekse politie drie gestolen schilderijen teruggevonden die verborgen lagen in een opgedroogde rivierbedding in Keratea in het district Oost-Attica, ten zuiden van Athene. Een verdachte is gearresteerd. 

Naast werken van 20e-eeuwse meesters Picasso en Mondriaan, vonden agenten ook een 16e-eeuwse schets van de Italiaanse kunstenaar Guglielmo Caccia terug. 

Dieven wisten de drie schilderijen in 2012 te stelen uit de Nationale Kunstgalerij, het grootste museum van Athene, in een opvallende roof van amper zeven minuten tijd. 

Om de bewakers te misleiden, hadden ze het alarmsysteem meermaals laten afgaan  op verschillende andere plekken in het museum, om dan ‘s ochtends vroeg via een balkondeur het gebouw in te raken. De bewakingsagenten hadden het alarm tijdelijk uitgezet, en zagen de dieven daardoor pas te laat op de bewegingsdetector.  Tijdens de achtervolging liet een van dieven een vierde schilderij vallen, een werk van Mondriaan uit 1905 met de titel Landschap. Het is nog steeds een van de grootste kunstroven uit de recente Griekse geschiedenis. Het museum heeft zijn bewaking sindsdien verbeterd.

Het teruggevonden schilderij van Picasso, genaamd "Cabeza de mujer"

Het schilderij van Pablo Picasso, genaamd Cabeza de mujer (Spaans voor "Vrouwenhoofd"), is een kubistisch portret van een vrouw tegen een blauwe achtergrond. Picasso schilderde het in 1939, en schonk het 10 jaar later aan het Griekse volk wegens hun verzet tegen Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele jaren eerder.

Dit is een werk van onschatbare waarde voor Griekenland, al helemaal in deze tijden waarin we geconfronteerd worden met een pandemie

Griekse kunstverzamelaar Stelios Garipis

Het schilderij zou zo'n 16,5 miljoen euro waard zijn, en volgens de politie is er ook geprobeerd om het werk op de Griekse zwarte kunstmarkt voor dat bedrag te verkopen, maar er werd geen koper gevonden. 

"Dit is een werk van onschatbare waarde voor Griekenland, al helemaal in deze tijden waarin we geconfronteerd worden met een pandemie", zei de Griekse advocaat en kunstverzamelaar Stelios Garipis eerder dit jaar over het werk van Picasso tegen lokale Griekse media. Hij had de dieven eerder via de krant opgeroepen om het kunstwerk terug te brengen.

Het teruggevonden kunstwerk van de Nederlandse artiest Piet Mondriaan is een olieschilderij uit 1905 van een windmolen naast een rivier, en heet dan ook toepasselijk Molen. Later werd Mondriaan wereldberoemd met zijn abstracte, lineaire werken.

Meest gelezen