Stad Leuven

Protest tegen zwemzone aan Leuvense vaartkom houdt aan: "Overlast en te weinig participatie"

"De geplande zwemvijver aan de Vaartkom in Leuven zal nog meer overlast veroorzaken dan er nu al is." Dat zegt een Leuvens buurtcomité, dat op de Leuvense gemeenteraad  zijn visie mocht komen uitleggen. Een petitie van het comité had bijna 800 handtekeningen verzameld. Ook de Leuvense oppositiepartijen zijn bijzonder kritisch voor het project.

Het stadsbestuur van Leuven wil de Vaartkom verder herinrichten met een zwemvijver, aan het einde van het kanaal. Een ontwerpteam werkt momenteel aan de concrete plannen van de vijver en de volledige site. Of er een inkomprijs gevraagd zal worden en of er bepaalde openingsuren voorzien zijn, is nog niet duidelijk. Naast de vijver worden ook de oevers van de Vaartkom heringericht met meer groen en speeltuigen. De kostprijs van het volledige project wordt op dit moment geraamd op 11 miljoen euro.

In de buurt is nu al veel overlast van hangjongeren, met een zwemvijver zal dat alleen maar toenemen

Mieke Smets, buurtcomité

Tegen het project is er heel wat protest. Vooral buurtbewoners zien het project niet zitten. Met een petitie in de hand trokken ze gisterenavond naar de Leuvense gemeenteraad. "Enkele jaren geleden hebben we reeds een petitie tegen het zwembad gehouden, en de bezorgdheden zijn nog steeds aanwezig", startte Mieke Smets, woordvoerder van het buurtcomité, haar betoog. "In de buurt is er erg veel overlast door hangjongeren. Ze zorgen voor geluidshinder, laten afval achter en richten schade aan. Als de zwemvijver er komt, zal de overlast alleen maar  toenemen." 

Burgerparticipatie

Het buurtcomité was daarnaast ook niet te spreken over het, volgens hen, gebrek aan participatie door burgers. Op een 13-koppige jury die de ontwerpen overziet, zijn er twee die de buurt vertegenwoordigen. De anderen zijn technische experten. "Twee burgers is compleet ontoereikend", zegt Smets. "Wij stellen voor dat er minstens een à twee inwoners per gebouw aan de Vaart mee aan tafel moeten zitten."

Oppositie

Oppositiepartij N-VA schaarde zich volledig achter Smets, en noemde het project "het failliet van de burgerparticipatie". "Er is geen inspraak geweest voor de buurt, zelfs geen bevraging", zei N-VA-gemeenteraadslid Zeger Debyser. "In Leuven worden mensen enkel betrokken als ze de mening van het stadsbestuur delen." Ook Open Vld, PVDA en Vlaams Belang, alle drie oppositiepartijen, waren bijzonder scherp voor het bestuur, en schuwden de grote woorden niet.

Onze burgerjury is een uniek project waarvoor we in het buitenland applaus krijgen

Mohamed Ridouani, burgemeester Leuven (Vooruit)

In een reactie laat burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) weten dat er wel degelijk burgerparticipatie is. "De burgerjury is een uniek project, waar participatie-experts uit het buitenland applaus voor geven", reageerde hij. "Wat betreft de hangjongeren: daar doen we al heel veel voor, en we zullen nog extra inspanningen leveren. Maar het is belangrijk dat we de overlast bestrijden, niet de jongeren zelf."

Stemming

Uiteindelijk stemden alle oppositiepartijen mee met het buurtcomité, en dus tegen de komst van de zwemvijver. De meerderheidspartijen stemden voor. In oktober zou het ontwerp van de site klaar moeten zijn.

Meest gelezen