Foto: Belga

Test- en triagecentrum Mortsel volgeboekt door reizigers: "Mensen met symptomen en risicocontacten vallen uit de boot"

Het test- en triagecentrum ZORA in Mortsel raakt volgeboekt omdat veel reizigers zich gratis laten testen voor hun vertrek. Zij hebben sinds kort namelijk recht op twee gratis PCR-testen, als ze nog niet volledig zijn ingeënt. Mensen die symptomen hebben of een hoogrisicocontact hebben gehad, krijgen het steeds moeilijker om een afspraak te boeken. "Die gratis testen werken met hetzelfde systeem en dezelfde codes als gewone mensen. Dat is een probleem", legt voorzitter Filip Verdurme uit. 

Mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn en op reis vertrekken, hebben sinds kort recht op twee gratis PCR-testen. Daarvoor krijgen ze twee CTPC-codes. "Die codes vormen het probleem", legt Verdurme uit. "De codes zijn eigenlijk bedoeld voor mensen met klachten of mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad. Je huisarts geeft je nog altijd zo'n code als je ziek of besmet bent. Die patiënten kunnen steeds moeilijker een afspraak maken. Al die codes verzadigen ons registratiesysteem." 

Mensen met symptomen die geen afspraak kunnen maken, nemen best contact op met het testcentrum zelf. Het telefoonnummer kunnen ze terugvinden op de website.  Een andere optie is je huisdokter contacteren, zodat die voor jou een afspraak maakt. 

Toen reizigers nog moesten betalen voor hun test, hadden we het onder controle. Nu niet meer

Voorzitter Test- en triagecentrum ZORA Filip Verdurme

Verschillende oplossingen mogelijk

In het testcentrum hoopten ze de stijging te kunnen opvangen met de hulp van andere centra. "Naburige testcentra zijn specifiek opgestart met het oog op de zomervakantie", zegt Verdurme. "Het zou beter zijn voor ons als reizigers zich bijvoorbeeld laten testen in Traveltest in het UZA in Edegem. Daar zullen ze sneller en beter geholpen kunnen worden." 

De organisatie denkt ondertussen ook aan andere oplossingen. "We zijn al meer dan een jaar bezig. Het is elke week schakelen. Er zijn een aantal oplossingen mogelijk: doorverwijzen naar andere testcentra of meer verpleegkundigen inzetten om het systeem toch op te splitsen tussen reizigers en gewone patiënten." 

Meest gelezen