radio 2

Toerisme Vlaanderen koopt kasteel van Leut: "Een operatie kus me wakker"

Het kasteel van Leut in Maasmechelen krijgt een nieuwe eigenaar: Toerisme Vlaanderen. Het kasteel moet eerst gerestaureerd worden, dan krijgt het onder meer een toeristische bestemming als toegangspoort naar het Rivierpark Maasvallei.

Het kasteel van Leut is nu nog in handen van de sociale bouwmaatschappij Maaslands Huis, maar de verkoopsovereenkomst met Toerisme Vlaanderen is intussen rond. Het kasteel met de bijhorende gebouwen en het park krijgen een toeristische bestemming: het wordt een toegangspoort naar het Rivierpark Maasvallei. 

Het is een beetje zoals de Schone Slaapster, een operatie kus me wakker

Peter De Wilde, directeur Toerisme Vlaanderen

Maar eerst moet het mooie kasteel nog gerestaureerd worden. Directeur van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde: "Het is een beetje zoals de schone slaapster, er ligt wat stof op, hier en daar moet het wat liefde krijgen, het is eigenlijk een operatie 'kus me wakker' en daarmee beginnen we vandaag."

De Wilde is al enkele keren door het kasteel kunnen lopen.  "Ik zie dan bepaalde dingen die hier aanwezig waren toen het echtpaar Vilain XIIII hier woonde, maar ik zie ook kinderbedjes van de toenmalige materniteit, die vertellen ook een stuk van het verhaal van het kasteel." Het is dus nog niet duidelijk wat er met de bijgebouwde vleugel gaat gebeuren waar onder meer het ziekenhuis en later een rusthuis gevestigd waren.

lees verder onder de foto

radio 2

Toegangspoort voor Rivierpark Maasvallei

Wat de precieze invulling wordt van het kasteel is nog niet bepaald, maar het is wel al duidelijk dat het een toegangspoort wordt voor het Rivierpark Maasvallei. "We hebben wel al een enquete gedaan bij de Maaslanders, die geven aan dat ze zeker een horeca gelegenheid willen," zegt Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir. "En we willen hiervan ook een toegangspoort maken voor het Rivierpark Maasvallei, maar voor de rest start er een traject in het najaar, samen met de inwoners, om te bekijken hoe zij het zien en welke invulling zij er aan willen geven." Het wordt in elk geval een plek waar toerisme, natuur en erfgoed samenkomen.  

 

radio 2

Meest gelezen