Radio 2

Verbod op blote bovenlijven en bikini's in het stadscentrum van Blankenberge

Vanaf donderdag 1 juli kan je in het centrum van Blankenberge een GAS-boete tot 350 euro krijgen als je zonder bovenkleding of in bikini rondloopt. Volgens de stad hoort strandkledij aan zee en niet in een winkelstraat of in het centrum. Het verbod geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar. 

Wie vanaf donderdag 1 juli in het centrum van Blankenberge in bloot bovenlijf, zwembroek of bikini flaneert, riskeert een GAS-boete van 350 euro. Knokke introduceerde deze regel een jaar geleden en nu volgt Blankenberge in de voetsporen. Het stadsbestuur kondigde het voorstel eerder deze maand aan op de gemeenteraad, maar nu is de politieverordening officieel goedgekeurd. "Zwemkledij hoort thuis op het strand en niet daarbuiten", zegt het stadsbestuur. Op de Zeedijk en het strand mag je wel nog in je bloot bovenlijf of strandkledij rondlopen. Het verbod geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar. 

Beluister hieronder het gesprek en lees daarna voort:

BVB

Eerste waarschuwing

"Wie dan toch in zwemkledij in de stad rond loopt, zal eerst een waarschuwing krijgen", vertelt burgemeester Daphné Dumery (N-VA) aan Radio 2 West-Vlaanderen. "De politie zal kunnen optreden wanneer mensen overlast veroorzaken wanneer ze in strandkledij door het centrum flaneren en in winkels binnenstappen. We hebben het dan natuurlijk niet enkel over het ontblote bovenlijf. Er zijn ook mensen die het normaal vinden om nog snel voor ze de trein nemen een duikje te nemen in de zee en dan kletsnat door het centrum te wandelen en op de trein te stappen. Dat willen we verhinderen."

David Dehenauw, Radio 2-weerman én inwoner van Blankenberge, heeft begrip voor de nieuwe regel. "Het is niet moeilijk om eventjes een T-shirt aan te trekken wanneer je door de straat loopt. Ook al zullen er mensen zijn die het niet met mij eens zijn, voor mij is dit een logische beslissing."

Meest gelezen