DLE

Wellicht dan toch geen derde prik nodig: "Immuunrespons voor lange tijd erg hoog na twee prikken met Pfizer of Moderna"

Er zal wellicht voor de meeste mensen op korte termijn dan toch geen derde prik van een coronavaccin nodig zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. "Ook na twee prikken blijft de immuunrespons voor lange tijd erg hoog", zegt viroloog Johan Neyts van het Rega-instituut van de KU Leuven in "De ochtend" op Radio 1.

De onderzoekers hebben een tijdlang een groep patiënten grondig opgevolgd na hun vaccinaties met Pfizer en Moderna. Er werden onder meer biopsies gedaan van de lymfeknopen in de oksel. "Je wordt gevaccineerd in de bovenarm waarna je immuunsysteem in actie komt", legt Neyts uit. "Een aantal van die immuuncellen gaan zich nestelen in de lymfeknopen en zichzelf daar trainen."

Om antilichamen tegen het virus aan te maken, heb je zogenoemde b-cellen nodig. "Die b-cellen maken dan de antilichamen zelf aan", zegt Neyts. "In de lymfeknopen hebben ze ontdekt dat die b-cellen zich daar geweldig amuseren en zichzelf blijven trainen. Zelfs weken na de tweede prik blijven ze dat doen, wat doet uitschijnen dat ze dus een langdurige immuniteit bieden."

Vanaf ongeveer een week na de tweede shot beschermen ze ook tegen de nieuwe delta-variant

Volgens Neyts is dat erg goed nieuws. "De vaccins werken veel beter dan verwacht", zegt hij resoluut. "Ze zijn zeer veilig en blijken nu dus ook heel langdurige bescherming te geven. Vanaf ongeveer een week na de tweede shot beschermen ze ook tegen de nieuwe delta-variant (red. Indiase variant)."

Mogelijk gaan we hierdoor geen derde prik meer moeten krijgen. "Voor de meeste mensen zal dit niet nodig zijn", zegt de viroloog. "Misschien wel als uitzondering voor oudere mensen met een zwakker immuunsysteem, maar voor de brede bevolking is de immuunrespons sterk genoeg met twee prikken."

Meest gelezen