Met Werchter Parklife start "festivalzomer light": veel arena's met Belgische acts én het Covid Safe Ticket 

Vanmiddag geeft Balthazar in Werchter met het eerste Werchter Parklife-concert de symbolische aftrap van de "festivalzomer light". Er staat heel veel op de agenda, maar in juli gaat het nog voornamelijk om concertavonden met één of meerdere optredens, vaak vooral van Belgische artiesten, én met een beperkt publiek. Als alles goed gaat, zouden vanaf 13 augustus massa-evenementen, zoals Alcatraz en Pukkelpop, weer mogelijk zijn. Een Covid Safe Ticket is dan onmisbaar als je erbij wil zijn.  

Wat er deze zomer op festivalgebied mogelijk zou zijn, is heel lang onduidelijk gebleven. Pas op 11 mei stelde het Overlegcomité een uitgebreid zomerplan voor. 

De capaciteitsafspraken voor evenementen zien er zo uit:

- Sinds 27 juni mogen buiten maximaal 2.500 mensen tegelijk een concert of evenement bijwonen.
- Vanaf 30 juli wordt dat aantal opgetrokken naar maximaal 5.000 mensen buiten.
- Vanaf 13 augustus zouden massa-evenementen met maximaal 75.000 bezoekers weer moeten kunnen doorgaan, op voorwaarde dat je een Covid Safe Ticket hebt. Dat is een tijdelijk document waarmee je, wanneer je (al minstens twee weken) volledig gevaccineerd bent, een negatief PCR-testresultaat hebt (maximaal 72 uur oud) of een bewijs dat je minder dan 6 maanden geleden corona gehad hebt, naar zo'n massa-evenement kan. 

Onze ploeg van "Het journaal" ging kijken naar de aftrap van " Werchter Park Life", bekijk hieronder hun verslag:

Videospeler inladen...

De organisatie van Rock Werchter wachtte niet op de beslissingen van het Overlegcomité en kondigde half maart zelf al aan dat een editie van Rock Werchter met alles erop en eraan (vier dagen festival, drie podia, internationale artiesten en een volle wei) ook dit jaar volgens hen begin juli nog niet tot de mogelijkheden zou behoren. De overheden hadden half maart een beslissing beloofd rond de grote zomerfestivals, maar konden op dat moment nog geen uitsluitsel geven omdat het verdere verloop van de epidemie en de vaccinatiestragie nog te onvoorspelbaar waren. 

Half mei kwam Rock Werchter met een alternatief, aangepast aan het zomerplan: Werchter Parklife, een openluchtarena waarin telkens 2.500 mensen in bubbels van 4 één of meerdere concerten van Belgische artiesten kunnen bijwonen. Die capaciteit ligt al heel wat hoger dan de 400 mensen die vorig jaar naar de Zomerbar (een gelijkaardig concept) kon komen, maar is nog lang niet het Rock Werchter zoals we dat kennen, met zo'n 88.000 festivalgangers per dag. Sommige artiesten, zoals bijvoorbeeld Balthazar (foto in tekst) en Bart Peeters spelen ook twee keer op dezelfde dag (in de namiddag en 's avonds) om een groter publiek te kunnen bereiken. 

In Werchter is er ook een circulatieplan, worden er handgels voorzien en moeten mensen wanneer ze zich verplaatsen een mondmasker dragen. In je eigen bubbel van vier hoeft dat niet en mag je -in tegenstelling tot vorig jaar- ook al rechtstaan tijdens het concert. Een vaccinatiebewijs of een negatieve test zijn niet nodig omdat de geldende maatregelen en opstelling van de tafels en stoelen er een coronaveilige omgeving van maken.

Werchter Parklife wil trouwens niet alleen coronaveilig zijn, maar ook duurzaam.  De concertreeks draait volledig op lokaal opgewekte groene energie, door de combinatie van een mobiel zonnepark, groene netstroom van energie-opwekkers uit de buurt en een innovatieve superbatterij. 

Heel belangrijk om te weten, is dat elk festival dat voor 13 augustus plaatsvindt zich op zijn eigen manier aanpast aan de coronamaatregelen en het "bubbelgegeven". Niet overal worden exact dezelfde afspraken gemaakt tussen organisatie en publiek. Check dus zeker vooraf altijd goed de website van het evenement en de communicatie van de organisatie om te weten wat er van jou als bezoeker verwacht wordt. 

Heel wat festivals kregen van de Vlaamse overheid trouwens een extra budget om hun evenement te kunnen organiseren én veilig te laten verlopen. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) heeft 50 miljoen euro uitgetrokken, aan zogenoemde “terugbetaalbare voorschotten”, waar onder meer het intussen geannuleerde Tomorrowland gebruik van kon maken. En ook Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA) heeft via Toerisme Vlaanderen nog eens 10 miljoen euro vrijgemaakt voor 70 festivals, specifiek om tegemoet te komen aan de extra kosten door de coronacrisis. 

Rock Werchter

Arena, veld, bootje of park

De organisatie van Rock Werchter creëerde dus een coronaproof concept voor deze zomer, maar ze zijn lang niet de enigen. Een coronaveilige omgeving blijft -zeker in de eerste helft van de zomer- nog een voorwaarde om iets te kunnen organiseren. Niet alle festivalorganisatoren gaan daarbij voor de maximale capaciteit van 2.500 bezoekers, vaak omdat hun locatie of hun concept dat niet toelaat. 

Enkele voorbeelden. Leuven Air start ook vandaag en is een festival met Belgische artiesten dat plaatsvindt op het grasveld naast de hockeyclub van Heverlee. Daar kunnen per avond tot 2.000 mensen naartoe. In het Openluchttheater Rivierenhof in Deurne (dat de vorm heeft van een amfitheater) kan je vanaf vanavond ook weer van concerten genieten. De maximumcapaciteit daar is 2.000, zij laten voorlopig 1.100 mensen toe.   

archieffoto Paradise Down by the Lake vorig jaar

Het concept van de arena in openlucht is deze zomer trouwens erg populair.  In Wommelgem opent vandaag de arena Het Veld, een constructie die middenin een maïsveld gebouwd is en plaats biedt aan 500 muziekliefhebbers. 

Vanaf volgende week zijn er ook concerten in de Proximus Pop-Up Arena in Middelkerke, daar krijg je Vlaamse artiesten die begeleid worden door het orkest Antwerp Philharmonic Orchestra. Later deze maand vinden er ook concerten plaats in de nieuw opgetrokken Cristal Open Air-tentconstructie achter het station van Aarschot.

En vanaf eind juli komt er ook een nieuwe arena aan het Atomium in Brussel: Arena5. Deze locatie laat in juli 2.000 mensen toe, maar kan daarna evolueren tot een plek waar 7.500 muziekliefhebbers tegelijkertijd terechtkunnen. Daar zijn trouwens voorzichtig ook al enkele buitenlandse artiesten zoals bijvoorbeeld de Britse band Morcheeba geprogrammeerd.  Op dit project komt ook wel kritiek omdat het volgens de organisatoren van Couleur Café zonder overleg met andere Brusselse partners opgezet is. De Arena5 ligt vlak naast het Ossegempark waar in normale omstandigheden Couleur Café plaatsvindt. Dit jaar annuleerde het festival zelf omdat het eind juni ook nog te vroeg in het seizoen viel, maar vooral vanaf 2022 verwachten zij concurrentie omdat de programmatoren in dezelfde muzikale vijver vissen en er in Brussel-ook in de zomer- al een groot concertaanbod is. 

In Mechelen worden er de hele zomer concerten georganiseerd in de Kruidtuin onder de noemer Botaniek Live en ook Maanrock zal eind augustus plaatsvinden in een aangepaste vorm, verspreid over de verschilende parken in de stad. De organisatoren van Paradise City breien in juli ook een vervolg aan hun initiatief Paradise Down by the Lake waarbij elke vrijdag, zaterdag en zondag groepen van acht vanuit 50 bootjes dj-sets kunnen volgen. 

Verspreid over het hele land zijn er trouwens nog heel wat meer lokale initiatieven met een interessante programmatie. 

Vanaf 13 augustus weer massa-events

Als het zomerplan van de overheid verder uitgevoerd kan worden, zullen festivals vanaf 30 juli 5.000 mensen buiten mogen ontvangen. 

En voor velen is het vooral uitkijken naar 13 augustus, het moment waarop er in ons land weer massa-events zouden mogen plaatsvinden, buiten met maximaal 75.000 mensen en op vertoon van een Covid Safe Ticket. In het weekend van 14 en 15 augustus alleen al staan onder mer het metalfestival Alcatraz in Kortrijk, Jazz Middelheim in Antwerpen, Paradise City in Perk en Rampage Free Party in Lommel op de agenda.

Doordat er met het Covid Safe Ticket gewerkt wordt, zijn maatregelen zoals een mondmasker dragen en afstand houden er volgens de overheid niet meer nodig. Er mag daar dan ook uitbundig gedanst en gefeest worden. 

Archieffoto Alcatraz

Een weekend later vindt dan van 19-22 augustus Pukkelpop, waar per dag 66.000 mensen naartoe zouden mogen. En ook zonder dat er nog maar één act aangekondigd was, verliep de ticketverkoop meteen erg goed. Intussen zijn al 85% van de combitickets verkocht: de knaldrang bij de festivalgangers lijkt dus groot. 

Uit het Ministerieel Besluit met de coronamaatregelen voor de tweede fase van het zomerplan blijkt alvast dat concerttenten mogelijk zullen zijn op het terrein, maar dat minstens twee zijden volledig open zullen moeten zijn. In het midden van elke tent zal op een zichtbare plaats voor de bezoekers ook een luchtkwaliteitsmeter (zoals verplicht in horecazaken) moeten hangen. De aankomstzone van het festival moet zo georganiseerd zijn dat festivalgangers daar wel nog voldoende afstand kunnen houden. 

Voorlopig blijft dit alles wel nog met enig voorbehoud. Ook de organisatie van Tomorrowland had het dancefestival preventief naar eind augustus en begin september verplaatst en kon dus in principe doorgaan. Zij kregen echter geen toelating voor hun event van de burgemeesters van Boom en Rumst en de fysieke editie van hun festival gaat dit jaar uiteindelijk ook opnieuw niet door, ondanks de beslissingen van het Overlegcomité. Het risico voor de algemene gezondheid en veiligheid zou voor de regio te groot geweest zijn in deze coronaomstandigheden, oordeelden de burgemeesters.  De burgemeester van Hasselt gelooft wel dat Pukkelpop met voldoende controles vooraf coronaveilig georganiseerd zal kunnen worden.

In het laatste weekend van augustus en het eerste van september zal nu wel het Gate Festival plaatsvinden, een initiatief van de organisatoren van Couleur Café. Dat festival kon in juni van dit jaar ook niet doorgaan als gevolg van de coronacrisis.  Ook (en terug van weggeweest) Rock Ternat en Crammerock staan eind augustus en begin september nog op de agenda. Eind augustus presenteert de AB in Gare Maritime op de site van Tour & Taxis ook nieuwe edities van Boterhammen in de Stad en Feeërieën. 

Meest gelezen