Bijna 170.000 mensen wachtten vorig jaar op een sociale woning, "maar stijging wachtlijst neemt af"

Het aantal mensen dat op een wachtlijst staat voor een sociale woning is vorig jaar gestegen tot bijna 170.000. Dat is een stijging met 10 procent tegenover 2019. Maar volgens Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) begint de stijging stilaan af te vlakken.

In 2020 stonden 169.096 mensen op een wachtlijst voor een sociale woning. Dat blijkt uit jaarcijfers die Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele bekendgemaakt heeft. In 2019 waren dat er nog 153.510. Dat betekent een stijging van zo’n 10%.

Maar volgens Diependaele ligt die stijging in de lijn van de verwachtingen. “De cijfers zijn geen verrassing. In 2013 zijn de inkomensvoorwaarden om een beroep te mogen doen op een sociale woning aangepast en sindsdien weten we dat dat stelselmatig stijgt.” 

Diependaele maakt zich sterk dat de stijging stilaan begint af te vlakken. “Tot 2018 was dat nog 18 procent, in 2019 ging het over 14 procent en vandaag gaan we naar 10 procent. Dus de stijging is dalende.” 

Bekijk hier de evolutie van het aantal kandidaat-huurders voor een sociale woning en lees verder onder de grafiek:

Bovendien was 2020 geen zogenoemd actualisatiejaar. Om de twee jaar wordt de wachtlijst uitgedund door iedereen te contacteren om na te gaan of ze nog steeds wachten op een sociale woning. De vorige keer dat dat gebeurde was in 2019, dit jaar gebeurt dat opnieuw.

“Wanneer we de groei van de wachtlijst willen analyseren, kunnen we dat best doen op basis van de juiste geactualiseerde cijfers”, aldus Diependaele.

Fraude tegengaan

De Vlaamse overheid investeert deze legislatuur 4,5 miljard euro in sociale woningbouw. “Een ongezien recordbedrag”, volgens Diependaele. Maar het effect van die investeringen zal pas later komen, geeft hij aan. “De bouw van een sociale woning duurt wel even. Dat gaat niet van de ene dag op de andere. Een sociale woning is geen LEGO-doos die je even in elkaar kan zetten.”

Diependaele wil ondertussen fraude tegengaan. Eerder dit jaar werd al gecontroleerd of huurders van sociale woningen een eigendom in het buitenland hebben. Als dat het geval is, wordt hun contract beëindigd. 

Daarnaast werden in 2017 ook de huurcontracten aangepast. Voortaan zijn die niet meer van onbepaalde duur, maar gelden ze voor negen jaar. “Nadien onderzoeken we of huurders nog voldoen aan de voorwaarden”, aldus Diependaele. “Is dat niet het geval, moeten ze plaats maken voor huurders die er echt nood aan hebben.”

Het zou de wachtlijsten vanaf 2026 verder moeten doen dalen. Tot dan kan wie wacht op een sociale woning wel een beroep doen op de Vlaamse huurpremie. Met die premie kunnen kandidaat-huurders op de private markt een woning huren, Vlaanderen past dan de sociale correctie bij. Minister Diependaele roept wachtenden op om hiervoor een aanvraag in te dienen.

Meest gelezen