Rob Engelaar

Door computerfout krijgen 2.000 15-jarigen per ongeluk al uitnodiging voor vaccin, vooral in Gent en Hasselt

In Vlaanderen hebben 2.000 jongeren van 15 jaar te vroeg hun uitnodiging voor een coronavaccin gekregen. De fout zou vooral voorkomen in Gent en Hasselt. "De afspraken worden automatisch geannuleerd", zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. 

In verschillende vaccinatiecentra in Vlaanderen is een fout gebeurd met de uitnodigingen voor een coronavaccin. Een 2.000-tal tieners van 15 jaar hebben hun uitnodiging al gekregen om zich te laten vaccineren. Door een computerfout van de Vlaamse overheid zijn die te vroeg verstuurd. "Die zijn verstuurd naar mensen die dit jaar nog 16 jaar worden. Zij waren per ongeluk al aangevinkt in de computer."

Nog niet aan de beurt

Gemaakte afspraken worden nu geannuleerd, zegt Moonens. "Het probleem is dat we die uitnodigingen gisteren hebben verstuurd en die al zijn aangekomen. We hebben geen digitale gegevens om ze te contacteren, maar we vragen aan de vaccinatiecentra om die mensen in te lichten wanneer ze komen opdagen om te zeggen dat er een vergissing is gebeurd."

De helft van de foute uitnodigingen gebeurde in Gent. Daar vraagt het vaccinatiecentrum aan 15-jarigen om hun uitnodiging te negeren. "Ze zijn helaas medisch minderjarig, dus ze moeten voorlopig eerst toestemming krijgen van hun ouders voor ze een uitnodiging krijgen. Binnenkort zullen ze een echte uitnodiging krijgen, maar daarvoor is het nog wachten op de beslissing van de regering. Dan zullen ze weten wanneer zij aan de beurt zijn", zegt coördinator Freija De Smet daar nog over.

kasto80

Meest gelezen